Gå til hovedindhold

Overgreb eller behandling?

Af Debatredaktionen

Ifølge Sundhedsstyrelsens ”Notat af 3.april 2009, blev sygdommen ME, Myalgisk Encephalomyelitis, (Udmattelsessyndrom) lagt ind under psykiatrien og i praksis givet til psykiaterne på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser i Århus. Disse psykiatere havde på det tidspunkt i 9 år plæderet for, at en række fysiske sygdomme hørte til under deres forskningsdiagnose, funktionelle lidelser.

I februar 2012 blev en svært ME-ramt ung kvinde trangsfjernet fra sit hjem, hvor hun blev plejet at sine forældre. Hun blev hentet af 5 betjente imod sin vilje. Hun var voksen og således myndig, men alligevel mente psykiaterne på Forskningsklinikken, Sundhedsstyrelsen og daværende Sundhedsminister, Astrid Krag, at kvinden skulle hentes og behandles under Forskningsklinikkens ansvar.

At kvindens tvangsfjernelse blev diskuteret på højeste plan, vides fra ledende psykiater Per Finks fødselsdags-symposium 15.5.2014, hvor direktør for Region Midtjylland, Ole Thomsen i sin tale til Per Fink sagde, citat:

”Jeg har også set dig tage chancer. For et år siden tog du en chance med Hammel Neurocenter, som også er til stede her i dag. Skulle I tage en meget privat sag i den vestlige del af landet, skulle I redde en yngre kvindes liv.. tør vi gøre det? Med hjælp af politiet og med hjælp af sundhedsministeren, du turde gøre det, måske er det derfor, der er demonstranter udenfor auditoriet i dag”

Og hvordan gik det så kvinden?

Kvinden som var diagnosticeret af førende ME-eksperter fik på Hammel Neurocenter under psykiaterne fra Forskningsklinikkens ansvar frataget sin ME-diagnose, og fik diagnosen PAWS, som er en ikke anerkendt psykiatrisk lidelse, som hidtil kun er givet til krigstraumatiserede børn.

I dag er kvinden 1½ år efter tvangsindlæggelsen overflyttet til en institution for hjerneskadede…

Hvad skete der på Hammel Neurocenter?

Hvorfor blev kvinden ikke rask, hvis ME-sygdommen var rigtigt placeret under psykiatrien?

Har psykiaternes behandlinger skadet kvinden, som IKKE var hjerneskadet eller psykisk syg før tvangsindlæggelsen?

Hvorfor får kvinden ikke lov til at komme hjem?

Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeren bør overvejer det grove overgreb, der blev begået overfor denne unge ME-ramte kvinde. Og ME-sygdommen bør fjernes fra psykiatrien, da ME er en fysisk sygdom, og da kvinden ikke blev rask eller har fået det bedre, af at være blevet behandlet med psykiatriske metoder.

Bente Stenfalk, Hvedemarken 47, 5260 Odense S