Gå til hovedindhold

Når væksten falder stiger uligheden

Indsendt af Lennart

Ulighed og vækst bliver et tema på Folkets Avis den kommende tid.

Det er selvfølgelig emner, som andre medier behandler og har behandlet tidligere.

Men som sædvanlig vil Folkets Avis gå til området fra en anden vinkel:

Vi ser tingene fra folkets synsvinkel - ikke den herskende klasses.

Normalt er mønstret for debatten om økonomisk vækst som følger:

Venstrefløjen fortæller os, at vækst skaber ulighed.

Højrefløjen svarer, at ulighed ikke er noget problem.

Men både højrefløjen og venstrefløjen tager fejl.

Det er ikke korrekt, at vækst skaber ulighed. Hele den præmis er forfejlet - og højrefløjen er ofte dum nok til at hoppe på.

Sandheden er, at det er mangel på vækst, som skaber ulighed.

Det kan forklares billedligt:

Økonomisk vækst betyder flere nye kager. Man bager hele tiden kager. En til hver måske. Eller en til nogle og to til nogle andre. Vækst er muligheder.

Manglende økonomisk vækst betyder i bedste fald én kage til deling. En kage som skrumper ind. Til sidst en kamp om krummerne. Mangel på vækst er konflikt.

Når væksten udebliver, så vil de magtfulde overtage en stadig større andel af en skrumpende kage. Der vil altid være nok til de få. Også når væksten udebliver.

Men nok til de mange får vi kun, når den økonomiske motor bliver sat i bevægelse og væksten kører for alvor. Det kræver flere kager at mætte mange munde.

Ja, ja. Det er jo teori indvender en skeptisk læser måske.

Nej.

Det er ikke bare teori. Det er en historisk kendsgerning.

Lande, hvor de brede masser har fået bedre liv, er alle lande, hvor den økonomiske vækst har været betydelig. I Fjernøsten har væksten løftet hundreder af millioner ud af fattigdom på ganske få årtier.

Omvendt kan du sagtens have én rig diktator med en forkælet familie i et fattigt land uden nævneværdig økonomisk vækst. Det er der masser af eksempler på rundt om i verden - og op gennem verdenshistorien.

De rige og magtfulde behøver slet ikke væksten i samme omfang som de mindrebemidlede og forkuede.

Og som vi her på avisen vil påvise de kommende uger, så har det sidste årtis manglende økonomiske vækst i Danmark også på mange måder skabt øget ulighed her i landet.

Mens væksten har stået stille er magten blevet stadig mere cementeret. Lønningerne inden for det offentlige, hvor den politiske magt er forankret, er steget mere end i det private.

OG!

Lønningerne i de øverste lag blandt ledere og bureaukrater er steget hurtigere, end de er hos kvinden og manden på gulvet.

Og selvfølgelig er øget ulighed et problem, når en lille gruppe bruger sin politiske og bureaukratiske magt til at øge sin rigdom på folkets bekostning.

Alt dette passer fulstændig med den opfattelse, vi arbejder ud fra på Folkets Avis:

De magtfulde rager mere til sig af det, der nu engang er, når væksten og nyskabelsen udebliver.

Skal de brede masser til og skal der være nok til ældrepleje og det gode liv for flere mennesker, er meget mere økonomisk vækst den eneste farbare vej frem.

Følg godt med den kommende tid på Folkets Avis. Ved at abonnere gør du dit til at få rettet det opklarende lys mod Danmarks problemer.