Skriveguide

Primære faneblade

Få dit budskab ud på Folkets Avis

Formkrav

Det kedelige først. Inden du lægger din tekst på Folkets Avis, skal du altid:

  • adskille dine afsnit med dobbelt enter / retur ( 2 x )
  • læse korrektur så tegnsætning og stavning er på plads

Skrivevejledning - den kreative proces

En tekst starter med en idé, et budskab eller et bestemt perspektiv på en sag. Du skal vide, hvad du vil fortælle læseren. Når budskabet har taget klar form i dit hoved, er det bare med at skrive det hele ned.

Vi anbefaler, at du arbejder med din tekst i din foretrukne teksteditor eller i dit tekstbehandlingsprogram, inden du lægger den op på Folkets Avis. Det er vigtigt at bearbejde en tekst grundigt, inden man offentliggør den.

En tekst bliver som regel bedre, hvis man redigerer i den. Nogle gange skal der byttes rundt på ting, før rækkefølgen passer. Andre gange skal der ryddes ud i gentagelser eller irrelevante afsnit skal fjernes.

Til sidst kan det være en god idé at få en anden til at læse korrektur på teksten.

Felter - når teksten skal offentliggøres

Du skal være registreret og logget ind, før du kan lægge tekster på Folkets Avis. Begge dele gøres ved at klikke på brugersymbolet ( ) i menuen øverst til højre.

Du lægger en tekst op ved at trykke på symbolet blyant ( ) i menuen øverst til højre. Der kommer en side frem, hvor du kan vælge indholdstype. Vælg den type, din tekst passer bedst til.

Den formular, du bruger til at lægge din tekst op med på Folkets Avis, har tre felter:

1. Kopier først al din tekst fra dit tekstbehandlingsprogram eller din teksteditor over i det felt, der hedder 'Brødtekst'.

2. Derefter udfylder du feltet 'Rubrik' med din overskrift. Du skal i få ord sammenfatte dit budskab. Overskriften skal ikke være længere end 1-11 ord og du skal ikke sætte punktum efter den.

3. Endelig skal feltet 'Resume' udfyldes. Her skal du lidt mere udførligt end i overskriften forklare, hvad teksten drejer sig om. Maksimalt to sætninger. Og de skal ikke være ret lange.

Når disse tre ting er gjort - og du har sikret dig, at alle dine afsnit er adskilte af en blank linje - trykker du 'Gem'. Og så er din tekst offentliggjort på Folkets Avis!

Nogle brugerroller har lidt flere muligheder, såsom 'Udgivet', 'Forfremmet', 'Klæbrig'. Men bemærk, at andre brugere godt i visse tilfælde vil kunne se din tekst (hvis de har den direkte adresse til teksten), så snart du har lagt den op på Folkets Avis. Også selvom du ikke har sat den til 'Udgivet'.

Udgivet, forfremmet og klæbrig henviser på Folkets Avis mere til, hvor en tekst vises, end om den er eksklusivt tilgængelig for brugeren, der har skrevet den. Hvis du vil være helt sikker på, at ingen andre end dig selv ser din tekst, før den er helt færdig, så vent med at lægge den op og trykke 'Gem', til du er helt klar.

Tekstformatering, strukturering og detaljerne

Man kan sagtens skrive en dynamisk tekst uden brug af skriftvarianter, men har du brug for at formatere enkelte ord, kan dette gøres via HTML eller markdown.

Kursiv: <em>eksempel</em> eller *eksempel* giver eksempel

Fed: <strong>eksempel</strong> eller **eksempel** giver eksempel

Markdown er nemmest at benytte undervejs i skriveprocessen, da man kan markere ord på den måde i enhver teksteditor eller ethvert tekstbehandlingsprogram. Så kopierer man bare det hele over i formularen på Folkets Avis og trykker 'Gem'.

Markdown er også praktisk, når en længere tekst skal struktureres og splittes lidt op med afsnitsoverskrifter eller mellemrubrikker.

Mellem to afsnit kan en mellemrubrik indsættes således:

## En mellemrubrik der rykker

Når du har trykket 'Gem', fjerner systemet selv de to #'er og formaterer mellemrubrikken korrekt.

Et citat indsættes ved hjælp af '>' efterfulgt af citatet sådan her:

> Et citat her

Det bliver af systemet oversat til:

Et citat her

Der er flere muligheder med HTML og markdown, som du kan læse om ved at klikke på 'Text formats options' nederst på formularen, når du lægger din tekst op. Eller ved at klikke her (log først ind).

Bruger du ikke HTML eller markdown, kan du i stedet markere ord, når du har lagt teksten op i formularen på Folkets Avis, og så trykke på en knap i værktøjslinjen for at formatere dem.

Eksempel

Lad os slutte af med et eksempel. Har du udfyldt felterne 'Titel' og 'Resume' og udfyldt feltet 'Brødtekst' som følger:

Brødtekst:

Et afsnit. Det *handler* om **lidt** af hvert. Maecenas tincidunt erat libero. Og så dobbelt-retur.

## Arbejdet går videre

Næste afsnit. Handler ikke om *noget*. Pellentesque consequat tempor sem, sit amet placerat tellus.

Bliver resultatet:

Et afsnit. Det handler om lidt af hvert. Maecenas tincidunt erat libero. Og så dobbelt-retur.

Arbejdet går videre

Næste afsnit. Handler ikke om noget. Pellentesque consequat tempor sem, sit amet placerat tellus.

Linkbuilding, SEO og marketing

Hvis du vil have kommercielt indhold på Folkets Avis kan du rette henvendelse til Media Group Denmark på e-mail folkets@mediagroupdenmark.dk eller telefon 7220 6663