Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Klynk – en dansk nationalsport

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Danmark har brug for en fri medieplatform Bliv sponsor nu

Klynk – en dansk nationalsport

Skrevet af Kim Voigt Juhlin

Det er direkte en fornærmelse mod alle, der forsørger sig selv på den ene eller anden måde, når medier og ikke selvforsørgende ved hver eneste ændring fører sig frem som om, at mennesker nu overlades til den rene elendighed.

Jeg indrømmer, at udgangspunkt for mit synspunkt er, at vi alle har den demokratiske pligt at forsørge os selv og vores egne, såfremt vi overhovedet kan. Muligvis et gammeldags livssyn, der stammer fra tiden før bistandslovens indførelse og det efterfølgende skred i moralen, der for nogen betød, at de kunne kræve sig forsørget. Og gør mig nu den tjeneste ikke at nævne grundlovens bestemmelser om forsørgelse – de gik på, at man ikke lod nogen dø af sult, ikke at man må nøjes med 32 tommers fjernsyn.

Senest hører vi nu kontanthjælpsmodtagerne, der mener sig ramt af et lavere loft. Vinkelen kunne også være, at skatteyderne får det nemmere, når de skal aflevere lidt færre penge til andres forsørgelse.

Vi lever i sandhed i en skæv verden, og her tænker jeg ikke på, at nogen er rigere end andre, men at det er helt i orden blot at kræve ind uden den mindste form for forståelse for dem, der betaler.

Men helt at lægge skylden på den enkelte kontanthjælpsmodtager, kan vi heller ikke. Vi har skabt et samfund, hvor vi ikke knytter sig nogen forpligtelse til den offentlige forsørgelse – ingen modydelse i form af arbejde, ikke noget med at stå op om morgenen og melde sig for at få pengene, nej, det kører helt automatisk og uden megen kontakt og stort set uden modkrav.

Det er ikke i orden – offentlig forsørgelse som kontanthjælp bør mødes med et krav om en modydelse – en modydelse, der giver samfundet værdi, og som naturligvis ikke ødelægger noget på det almindelige arbejdsmarked. Brug alle de kræfter, der aktiveres på denne måde til at hjælpe til i børnehaver, på plejehjem, rydde op i naturen og meget andet – det vil på sigt være til gavn for alle – ikke mindst kontanthjælpsmodtagerne.

Del Klynk – en dansk nationalsport