Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Anmeldelse: Årtiers originaler

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

0

Anmeldelse: Årtiers originaler

'Årtiers originaler' af freelance kulturjournalisten Anders Højberg Kamp udgivet af Byens Forlag er en slags moderne Danmarkshistorie fortalt gennem en række portrætter og interviews dækkende hver sit årti fra 1950'erne og frem til 00'erne.

Højberg Kamp formår gennem valget af de seks hovedpersoner at give en ret præcis karakteristik af de enkelte perioder i koncentreret form. Han evner at få yderst markante personligheder til at åbne op for deres liv og levere nogle bud på, hvad der gjorde præcis deres tid unik.

Især er kapitlet om den danske Marquis de Sades dekadente udskejelser i 50'erne fængende, men ligeledes rammer portrættet af musikeren Stig Møller en del af hippietidens kerne med lige dele drømmerier og destruktiv levevis præget af div. bevidsthedsudvidende stimulanser.

Suzanne Brøggers frisindede syn på seksualitet, kvindekamp og skiftende udtræk af mænd repræsenterer 70'erne, mens Klaus Riskær Pedersens beretning om hurtige penge, iværksættertrang og ikke altid helt risikofri investeringer giver stemme til 80'erne, der bestemt ikke fremstod lige fattige for alle.

Søren Fauli harcelerer over 90'er generationens ofte ironiske distance. Sluttelig er Joan Ørting på med sit mantra for 00'ernes erotiske tilstandsrapport.

Anders Højberg er ingenlunde bleg for at gå kritisk til værks i portrætterne og fanger den selviscenesættelse og egoet bag, som ofte er kendte menneskers måde netop at håndtere kendtheden på.

Selve sproget og formidlingen er klar og stringent fraset enkelte smuttere. Derfor får 'Årtiers originaler' de bedste anbefalinger med på vejen fra denne skribent, som følte sig glimrende underholdt i et univers af historietime og egohåndtering.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:35
Emner: 
kultur