Vi skal bruge 335 betalende brugere mere for at "breake even" - vil du være en af dem?


FOLKETS kan kun eksistere i kraft af direkte opbakning fra brugerne

Se hvordan DU hjælper

Primære faneblade

Lys skaber liv

I Norden er vi vant til lange og mørke vinterperioder, og selv sommeren er langt fra så solrig som på sydligere himmelstrøg. Måske er det derfor vi i tidens løb har fostret mange lyskunstnere som for eksempel Poul Henningsen, der i dag er kendt over hele verden. I hvert fald elsker vi lyset i alle dets afskygninger. Læs med og blive lidt klogere på lysets fascinerende verden.

Pyntebelysning er blevet populær

I takt med at LED-lyskilder er kommet ned i pris, er der blevet meget populært at pynte op med lyskæder og pyntelys, ikke blot ved juletid, men i princippet året rundt. Selvfølgelig er effekten størst i den mørke del af året, hvor selv svage lys ses tydeligt. Lanterner ved hoveddøren har altid været en god måde at byde gæster velkommen. Traditionelt er de naturligvis brugt med stearin- eller olielys, men i dag bliver det mere og mere almindeligt at bruge LED-baserede udgaver, der fysisk ligner et stearinlys til forveksling. Det sjove er, at det også et teknisk muligt at få det svage lys til at flakke og blinke, så selv det skarpe øje ikke kan kende forskel. Du kan for eksempel prøve at se udvalget på www.siriushome.dk, der både byder på lanterner med klassiske ”stearinlys” og modeller med mere moderne fortolkninger eksempelvis små integrerede lyskæder.

Skab skygger og rumlighed med god belysning

Lyset spiller en væsentlig rolle for den måde vi oplever hjemmet. Små bord- og væglamper skaber atmosfære og inddeler rummet i sektioner. Indretningsarkitekterne arbejder meget med disse virkemidler, hvor både skygger og lys angiveligt er lige vigtige for vores velbefindende. Til dette brug er de klassiske glødelamper velegnede - ikke mindst om aftenen, da de giver et blødt og varmt lys, som svarer meget godt til karakteren af naturligt lys ved aftenstid. Vores øjne og kroppen er justeret ind efter lyset daglige skiften, og de varme toner hjælper os naturligt til at slappe af og falde til ro.

Små lamper rundt om i huset har med andre ord ikke blot en praktisk funktion, men hjælper til at skabe atmosfære og komfort. Små lamper behøver ikke koste alverden, særligt ikke hvis du handler i de store varehuse, hvor mange i dag har et ganske stort udvalg af lamper og belysningsartikler. Se for eksempel her, hvad Bilka har at byde på inden for belysning.

Arbejdslys stiller helt andre krav

Hvor hyggebelysning skal være afdæmpet og blød, er der til gengæld helt andre krav til arbejdsbelysning. Her skal der for alvor være knald på - og faktisk mere, end de fleste tror. Det er meget sjældent, at belysningen på hjemmekontorer og syborde tilnærmelsesvis lever op til de strenge krav, som eksempelvis Arbejdstilsynet stiller til en velindrettet arbejdsplads. Og det er lidt en skam, for med god belysning anstrenges øjnene mindre, og produktiviteten øges. Når der skal arbejdes, kan du med fordel vælge de lidt mere kølige eller blålige lyskilder. De svarer bedre til det naturlige sollys midt på dagen, og giver hjernen mere energi.

Skift til LED, hvor det er muligt

For blot få år siden vare LED-teknologien ikke fuldt udviklet, og mange har derfor indtryk af, at LED giver et dårligt lys. Det er ikke tilfældet med moderne LED, så et skifte kan på alle måder anbefales. Ganske vist er LED-lyskilder stadig lidt dyrere end traditionelle lyskilder, men der spares op til 80% på strømmen, så merudgiften tjener sig hjem over tid. En anden vigtig detalje er den ekstremt gode holdbarhed for LED. De fleste typer holder op til 50.000 timer, hvilket i praksis vil sige i årtier, naturligvis afhængigt af brugsmønster.

Udvidet deklaration: 

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med Sirius Home og Bilka.

Kommercielt