Vi skal bruge 334 betalende brugere mere for at "breake even" - vil du være en af dem?


FOLKETS kan kun eksistere i kraft af direkte opbakning fra brugerne

Se hvordan DU hjælper

Primære faneblade

Emhætten reducerer dårlig lugt

Mange har i dag indrettet hjemmet med åbent køkken, og det er rigtig godt, hvis man kan li’ at komme hinanden lidt mere ved. Knap så godt er det imidlertid, at stegeosen lettere breder sig i hele huset. Undersøgelser har vist, at det kan være decideret sundhedsskadeligt, og mad-os og -lugt sætter sig i gardiner og øvrige tekstiler overalt i huset. Løsningen er naturligvis en effektiv emhætte. Læs med, og hør nærmere om problematikken.

Mad-os er værre end trafikforurening

Der er lavet undersøgelser som viser, at der under madlavning med mangelfuld udluftning er så mange forurenende partikler i luften, at det er markant mere sundhedsskadeligt end trafik-osen fra selv en svært trafikeret hovedgade i bymidten. Partiklerne fordeler sig i luften i alle rum med åbentstående dør, og kan blive hængende i timevis. Det er faktisk tilstrækkeligt til, at risikoen for at udvikle astma og andre luftvejsproblemer er kraftigt øget - især for børn. Det er klart, at en efterfølgende udluftning afhjælper det meste, men fedt og lugt sætter sig uvægerligt på alle flader og ikke mindst tekstiler.

Det siger selvfølgelig alt om, hvor vigtigt det er med udluftning og hurtig bortskaffelse af den forurenede luft fra madlavningen. De små emhætter, der er monteret i mange lejligheder, er langt fra effektive nok. Har du mulighed for at skifte til en større og mere effektiv emhætte, kan det næsten kun gå for langsomt. Udvalget af emhætter hos den lokale hvidevareforhandler er ikke altid så stort. Derimod er der et stort udvalg af emhætter online, og her kan du i hvert fald lægge ud med at finde inspiration. Foretrækker du at handle lokalt og fysisk, er der gode chancer for, at forhandleren kan tage den model hjem, du har udset dig.

Når skaden allerede er sket

Hvis I gennem længere tid har udsat indretningen for mad-os i større mængder, er der risiko for, at lugten af fiskefrikadeller sidder mere eller mindre permanent i tekstilerne. Som regel mærker man det ikke selv, men tænkt over det, næste gang du kommer hjem efter en lang gåtur i den friske luft.

Sengetøj og andet kan vaskes, men nogle tekstiler kan det være nødvendigt helt at udskifte. Står du i denne situation, kan du eksempelvis prøve at se på www.botex.dk, hvor man har samlet et stort udvalg af alle typer af tekstiler til boligen, lige fra pyntepuder til duge og gardiner.

Sæt turbo på udsugningen

Uanset hvor god en emhætte du har, er effekten dog ret begrænset, hvis der ikke kan skabes et gennemtræk. Emhætten kan ikke suge luften ud, hvis ikke den erstattes af frisk luft andetsteds fra. Et lille trick er derfor at åbne et vindue i huset, så frisk erstatningsluft kommer ind. Det vil give markant mere aftræk i emhætten og dermed kraftig reduktion i den mængde mad-os, der slipper ud i hjemmet.

I øvrigt handler det ikke kun om stege-os, men også vandamp, der skal ledes ud af huset. Når der eksempelvis koges kartofler uden låg, produceres der relativt store mængder vanddamp. Er luften for fugtig indendørs, giver det et usundt indeklima, der i værste fald risikerer at danne grobund for skimmelsvampe. For megen fugt i luften kan også forårsages af dårlig ventilation i badet eller for eksempel tørring af vasketøj indendørs. Derfor er det under alle omstændigheder en god ide at lufte ud flere gange dagligt. Som med emhætten gælder det, at der skal skabes gennemtræk, hvis det skal have nævneværdig effekt.

Udvidet deklaration: 

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med wupti og Botex.

Kommercielt