Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Darwin - og idéen der vendte verden på hovedet

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

0

Darwin - og idéen der vendte verden på hovedet

Darwin - og idéen der vendte verden på hovedet er en oplysende og underholdende fortælling om Darwin, hans liv og eftermæle.

Den er skrevet af biolog og videnskabsjournalist Line Friis Møller og udgivet på DR's forlag. Den kan købes her.

Bogen er velskrevet, og man mærker tydeligt forfatterens engagement i fortællingen. Specielt i den del, der handler om Darwin og hans liv.

Den biografiske del fylder da også langt størsteparten af bogen, og når man læser de levende beskrivelser af Darwins liv, kommer man uvægerligt til at tænke på, at bogen sagtens kunne fungere som basis for et manuskript til en film.

Specielt omstændighederne op til og ombord på Beagle får grundig behandling, og læseren får en klar opfattelse af, hvor let tingene kunne have endt på en anden måde.

Darwins forhold til familie og venner bliver flot beskrevet, og bogen giver et interessant indblik i de overvejelser Darwin gør sig om familie og karriere.

Senere kommer så udgivelsen af Om arternes oprindelse og hele den medfølgende kontrovers omkring menneskets nedstamning og Guds rolle eller mangel på samme i arternes tilblivelse og udvikling.

Gennem en række velvalgte eksempler viser forfatteren både den modstand Darwin mødte fra gejstlige, fra andre videnskabsfolk, men også Darwin egen indre udvikling og overvejelser får plads.

Darwins rettroende kone, Emma Darwin, står last og brast med Darwin. På trods af, at hun udmærket forstår konsekvenserne af Darwins indsigter, hjælper hun Darwin med rettelser og støtter ham på alle tænkelige måder.

Fortællingen om Darwins liv og tilblivelsen af teorien om evolution ved naturlig selektion, afbrydes af små temaer, der stikker lidt af fra hovedhandlingen. Blandt andet får Darwins danske kontakter omtale.

Disse afbræk er tilpas korte til, at de ikke forstyrrer handlingen, og de gør bogen velegnet til undervisningsforløb.

Citater fra videnskabsfolk og kulturpersonligheder om Darwin og hans idé er også sat ind i teksten på passende steder.

Efter Darwins død arbejder bogen sig op gennem den moderne syntese og helt frem til den evolutionære psykologi, der i dag breder sig på universiteter og i den almindelige opfattelse af mennesket og får på den måde rundet af og gjort Darwin aktuel.

På den måde giver de sidste kapitler blod på tanden omkring de nyere emner, mens hovedparten af bogen - den biografiske del - står som en fuldt ud tilstrækkelig gennemgang af Darwin og hans levned for alle med interesse i denne centrale skikkelse i verdenshistorien.

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:36
Emner: 
kultur