Primære faneblade
Annonce

Kommercielt

Nogen burde forklare DF og S hvad social dumping egentlig er

I sidste uge var den helt store nyhed at DF og S 'endelig har fundet sammen'. De to partiers formænd Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl har pludselig kunnet blive enige om en lang række nye emner, herunder måske mest bemærkelsesværdigt emnet social dumping, som i mange år har været synonymt med Socialdemokratiet, imens DF i mange år helst har gledet af på spørgsmålet om deres position, selvom at de altid har travlt med at stemme for love der begrænser fagforeningers muligheder for at strække imens de selv brokker sig over at der nu er over 100.000 østeuropæere i Danmark. Det giver selvfølgelig ikke mening. Men uanset om man sympatiserer med S eller med DF, så er der ikke rigtig nogen af dem der vil give en god forklaring på, hvad social dumping egentlig er - og slet ikke hvorfor vi har brug for social dumping.

For når man på venstrefløjen taler om social dumping, så taler man om folk som ikke er i fagforening - eller om folk som nogle mener tjener en for lav løn. Det er dog sådan i mange brancher i Danmark, at vi ikke har overenskomst pligt, og derfor er der mange danskere som ikke er dækket af disse, men de tjener stadig en god løn. Det er ikke social dumping. Dette betyder også at der er mange brancher hvor man selv kan vælge hvad man vil arbejde til - det er heller ikke social dumping. Og heller ikke et stort problem.

Lav produktivitet giver lave lønninger – se på byggebranchen

Det er de færreste der gider at arbejde eller er nødt til at arbejde, hvis ikke de mener, at de kan leve for den løn de får. Særligt i byggebranchen er der fokus på dette navnligt efter Tv-programmet Danmark mod Østeuropa. Og selvom der har været sager fremme fra særligt offentlige byggerier og deres underleverandører, så er problemet langt mindre end hvad politikerne vil have os til at tro. En af grundende til at lønnen ikke vokser i mange af disse brancher er, at det er svært at hæve produktiviteten for en håndværker. Dette kan gøres, hvis man investerer i maskiner som for eksempel specialløfteborde som disse, så håndværkerne ikke skal foretage så mange tunge løft, hvilket mindsker risikoen for skader og øger produktiviteten, da en maskine bedre kan løfte for eksempel fliser end en person kan.

Årsagen til lave lønninger er derfor ikke blot fordi der er tale om social dumping, men blot fordi det er svært at hæve produktiviteten. Det samme gør sig blandt andet gældende inden for rengøringsbranchen.

Løntrykkeri gavner den almindelige dansker

Løntrykkeri er også et ord som både S og DF elsker at tage i brug, men også her er det vigtigt at påpege at der er stor principiel forskel på løntrykkere og decideret social dumping. Sandheden er nemlig, at det ikke blot er håndværkere der er udsat for konkurrence og dermed også løntrykkeri – det samme gør sig gældende for folk med meget lange vidregående uddannelser. Igennem mange år har vi haft nogle af verdens dyreste tandlæger – og vel at mærke nogle af verdens dårligste tænder blandt voksne, selvom vi har de bedste blandt børn, men her er det jo gratis.

I takt med at flere og flere synes at det var for dyrt at få tænderne lavet herhjemme valgte mange at tage til Sverige, Tyskland, Tyrkiet og flere andre lande, hvor der var billigere. Det har senere ført til at mange danske tandlæger har sænket deres priser, for ikke at miste kunder til udlandet. Hos tandlægerne på Frederiksberg har man fulgt denne udvikling og kan derfor tilbyde blandt andet en rodbehandling til meget lave priser, sammenlignet med mange andre steder i landet. Det gavner dem med de dårligste tænder. 

Kort sagt bliver vi alle udsat for lønpres, men vi får også alle gavn af lønpresset, når vi skal ud og bruge vores penge. Hverken DF eller S forstår denne argumentation. Nogle burde tage og forklare dem, hvad social dumping virkelig er. For når det sker herhjemme det oftest i forbindelse med offentlige byggerier.

annonce