Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Vi er selv skyld i at boligmarkedet brænder i København

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Annonce

Kommercielt

Vi er selv skyld i at boligmarkedet brænder i København

Hver uge hører vi nye historier om, at boligmarkedet er brandvarmt i København. Både studerende såvel som familier har svært ved at finde en bolig, og det er med god grund, for der er en lang række parametre, som man bør skrue på, hvis man vil løse boligkrisen i København.

Boligloven skaber flaskehalse i København

Den første store hindring for at der skabes et mere stabilt boligmarked i København er boligloven. Loven stammer fra midten af sidste århundrede og blev således skrevet i en helt anden tid, hvor der var en mangel på billige boliger efter krigen. Dette er dog langt fra tilfældet i dag. Her er det tværtimod netop de billige boliger, der er en af forklaringerne på, hvorfor at der er boligmangel. I dag styres priserne ikke af udbud og efterspørgsel, men er fastsat ud fra et prisloft. Dette gør at der stadig kan bo en gammel dame i en stor lejlighed, der kunne huse en familie på tre eller fire personer. Samtidig gør de lave priser, at der ikke penge til at sætte boligerne i stand herunder at stille gulvmaling og lignende remedier til rådighed. I stedet ender folk med at betale dyrt for at bo i ældre bygninger, fordi incitamentet til at vedligeholde sin egen bolig som udlejer ikke er tilstede eller mulig.

Renterne er for lave i Danmark – det rammer boligpriserne

En anden grund til at priserne stiger, og boligmanglen gør sig gældende er, at renterne er så lave, som de er. Dette skyldes dog først og fremmest vores fastekurssamarbejde, hvilket gør, at vores renter bestemmes af den europæiske centralbank, hvilket i sidste ende bestemmes ud fra den økonomiske situation i de sydeuropæiske lande, som har brug for de lave renter. Men med tanke på, at vi herhjemme har pænt med vækst sammenlignet med dem og har haft stigende beskæftigelse og ikke mindst lønninger i de senere år, skaber det i stedet alt for høje prisstigninger på boligmarkedet, hvilket i værste fald kan lede til boligbobler. Ifølge siden livogbolig.dk steg priserne med over 10% sidste år i København.

For mange hindringer står i vejen for flere boliger

Det store problem er dog i sig selv ikke kun prisstigningerne, men at der er alt for mange hindringer for at skabe flere boliger herunder en planlov, der ikke er moderne samt ikke mindst bureaukrati. Vi så i sidste uge, at der skulle gå ti år fra at man fik ryddet ungdomshuset til at man kunne træffe en beslutning om, hvad der skulle bygges på grunden igen. Derudover er der masser af hindringer såsom hvor høje bygninger må være i Københavnsområdet. Det er i sig selv et problem, som man burde kunne løse fra politisk side. Derudover kan man gøre mere for at fremme udlejningen i private hjem. I dag bruger flere og flere digitale platforme til at fremme boligudlejning. Sidste år brugte 90% af danskerne digitale platforme i deres boligsøgning ifølge denne side.

Én ting er i hvert fald sikkert: vi er selv skyld i at boligmarkedet er som det er i København.  

Del Vi er selv skyld i at boligmarkedet brænder i København