Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

305

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Rasmus Bryggers fornemmelse for sexchikane

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Debatindlæg

Gratis

Del indlæg

I et debatindlæg på Politiken.dk hævder feminist, debattør og tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Rasmus Brygger, at det store flertal af danske kvinder på et tidspunkt i deres liv er blevet udsat for sexchikane.

»80 procent af danske kvinder har oplevet sexchikane«, skriver han.

Men passer det, at næsten alle danske kvinder har været udsat for sexchikane?

Tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø tyder ikke på det. Centret undersøgte sagen i 2012 i en undersøgelse, hvor mere end 15.000 danskere blev spurgt, om de havde været udsat for sexchikane på deres arbejdsplads inden for de seneste 12 måneder. Her svarede mere end 97 procent ”nej, aldrig”. Retfærdigvis lidt flere kvinder end mænd, men langt fra Bryggers 80 procent: 4 procent af kvinderne svarede ”ja”, mens tallet for mænd var 0.9 procent.

Men har Brygger så bare fundet på, at 80 procent af de danske kvinder har oplevet sexchikane?

Nej, det har han ikke. Tallet stammer fra en EU-rapport, som blev offentliggjort i 2014, og som er blevet kritiseret lige siden for sin tvivlsomme fremgangsmåde, ikke mindst i forhold til sexchikane, hvor rapporten opererer med 11 delspørgsmål, som langt fra alle sammen på noget meningsfuld måde kan siges at have med sexchikane at gøre.

Eksempelvis spørges kvinderne, om de har modtaget »upassende« invitationer til dates, om de har hørt kommentarer og vittigheder med seksuelle undertoner, som de opfatter som krænkende, og om de har oplevet, at mænd har set på dem med »upassende blikke«.

Spørgsmål i EU-rapporten

EU-rapportens manglende troværdighed er kendt og bør ikke overraske Brygger. Flere debattører har kritiseret den, siden den udkom, eksempelvis journalist Leny Malacinsky og debattør og blogger Amalie Lyhne, der for godt et år siden oven i købet gjorde det i et indlæg i Bryggers egen avis, Politiken.

Alligevel vælger Brygger altså at henvise til den og dens tal på 80 procent i stedet for at henvise til den bedst tilgængelige danske forskning på området fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Årsagerne hertil kan være mange. Måske tænker Brygger, at hans pointer ser mere rigtige ud, hvis han bruger et vildt tal til at underbygge dem. Måske har han bare ikke brugt ret lang tid på at undersøge sagen. Hans indlæg handler immervæk først og fremmest om muslimer, ikke sexchikane.

Og ham om det. Det centrale er ikke, hvad Brygger gør og ikke gør. Det centrale er, at der ikke udbreder sig en myte om danske kvinders udsathed for sexchikane. Det rigtige tal ligger omkring fire procent, og det er alvorligt nok. Det bør ikke være nødvendigt at lyve tallet 20 gange større for at overbevise nogen om, at sexchikane skal bekæmpes.  

Såvel kvinder som mænd har ret til at gå på arbejde og færdes i det offentlige rum uden at blive udsat for uønsket berøring og andre former for sexchikane. Det kan der ikke være to meninger om. Heller ikke, selv om man forholder sig til de faktiske tal.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:10

Del eller citer ved at kopiere linket her

Personer: 
Rasmus Brygger
Organisationer: 
EU
Emner: 
kultur
10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

FOLKETS

Del eller citer med linket her

MediaCreeper