Gå til hovedindhold

Konsulenter oversatte buzz-ord for vestjyske lokalpolitikere – for 713.162 kroner

De store medier skal nok klare sig. De er ejet af stater eller af virksomheder der er ejet af rigmænd på størrelse med stater i økonomisk forstand.

Folkets Avis kan derimod ikke klare sig uden din hjælp.

Spørgsmålet er så om samfund kan klare sig uden de små selvstændige medier. Det bliver en fattigere verden for de fleste hvis de små medier forsvinder.

Bak op nu!

Abonner Doner

2020-planer var en overgang det helt store samtaleemne blandt politikere. Også i Esbjerg Kommune, hvor skatteyderne måtte samle en stor regning op, for at politikerne kunne få hjælp af et konsulentfirma.

- I Vækststrategi 2020 har politikere, embedsmænd, erhvervsledere og repræsentanter fra organisationer og uddannelses- og kulturinstitutioner i fællesskab defineret de erhvervsmæssige målsætninger for Esbjerg Kommune. 

På blandt andet denne måde opsummerer Esbjerg Kommune projektet, som kommunen afsluttede i 2014 om målsætninger til opnåelse inden eller i forlængelse af 2020. Det i form af et oplæg som først og fremmest havde til formål at finde frem til, hvordan den vestjyske kommune skulle vækste. Resultatet blev en rapport, der blandt andet fastslog en formodet stor betydning af, at Esbjerg Kommune for fremtiden ville blive nævnt overfor besøgende i Legoland.

Rapporter af denne type er langt fra billigere, hvilket heller ikke var tilfældet i Esbjerg Kommune. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets Avis har opnået i udgifterne til 2020-planen. Herunder i de regninger, som et konsulentfirma med baser i Aarhus og København sendte for deres deltagelse i processen.

 

Fremtidsvision for 2020 : Borgerne skal være i centrum

Ifølge de udleverede bilag var det langt fra nogen simpel opgave for konsulentfirmaet Pluss, at hjælpe Esbjerg Kommune med at udarbejde 2020-plane. Således fremgår det af en faktura udstedt den 30. september 2014, at konsulenterne havde arbejdet 38 timer mere end forventet, hvilket inklusiv moms medførte en ekstraregning på 57.000 kroner.

Det var dog intet i forhold til regningen, som Pluss eksempelvis kunne fremsende til den vestjyske kommune den 28. maj 2014. Den dækkede over firmaets tidsforbrug og kørsel i perioden mellem februar og maj dette år, hvilket inklusiv moms medførte en udgift på 449.137,60 kroner. I juni samme år kunne Pluss igen sende en ganske fornuftig opkrævning til Esbjerg Kommune, som denne gang betalte 174.9,80 kroner.

Det var medvirkende til, at konsulentbistanden samlet set stod skatteyderne i 713.162 kroner inklusiv moms. For det fik de blandt andet en overordnet 2020-strategi, som fremstod særdeles bredt formuleret :

- Esbjerg Kommune sikrer gennem en målrettet strategisk indsats, at der i de kommende år arbejdes med netop de initiativer, der understøtter kommunens fortsatte vækst og sikrer, at kommunen er attraktiv for både borgere, tilflyttere og for erhvervslivet.

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system