Gå til hovedindhold

Dynamiske effekter kommer væltende ind: Hustler-iværksætteri – hvordan man får gang i ting ved at gøre det rigtige.

At skrive en bog om iværksætteri giver ikke smør på brødet, det er mere en måde at give noget tilbage til samfundet på.

Det er også en måde at beskrive sine egne processer og forstå sig selv. Men mest af alt handler det for de to iværksættere om at få skabt noget for andre. De to herrer bruger rigtig meget tid på at skrive bogen Iværksætter og tage land og rige rundt for at fortæller om deres findings som man siger på iværksætter startup-sprog, som kan være en skøn sammenblanding af dansk og engelske udtryk.

Derfor bliver foredraget også afholdt på engelsk på CBS på selve udgivelsesdagen. Danmark mangler gode iværksættere der vil pay it forward, vi er ikke gode til at give videre, men her er to der vil og gør. 

 

 

Du går ikke ud på en ti-meters vippe og laver en salto uden at have øvet, succesfulde iværksættere er ikke dumdristige de øver sig og bliver bedre, start i det små og skab noget stort når du har øvet dig i garagen.

Du skal læres op, du må starte et sted og gå ad en iværksætter karrierestige. Men livet som iværksætter er også frihed til at arbejde hele tiden eller arbejde når du har lyst. 

At have rejst 100 mio kroner gør ikke at man tænker 'wow I made it', man kan stadig risikere at miste det. Du har selv hånden på kogepladen. Det gør det spændende, men også farligt. 

I danmark er vi overuddannede og mange tager for lange uddannelser før de starter og det er ikke en præmis for at blive en god iværksætter at have en lang uddannelse. 

I danmark har vi et stort system: 4,7 mia kr. bliver der brugt på at stå til rådighed for iværksætterne, men der kommer ikke meget ud af disse penge, det kan man se på at vi ikke har skabt en virksomhed i 20 år over 1000 medarbejdere i danmark og vi har ingen unicorns, så hvad kunne disse penge gå til i stedet?

Nogle af disse penge burde nok gå til skattelettelser til selvstændige, og Lars foreslår at man fjerner erhvervsbeskatningen da den ikke står for mere end 2,5% af indtægterne til samfundets kasse, og derfor at det skidt at den skræmmer flere væk end den giver gavn i statskassen - det er simpelthen dumt. 

Er de flygtet ud af landet og vil ikke betale skat?

Nej, det er de ikke. De havde ingen penge da de flyttede fra landet. Men det er helt sikkert at de har fået en bedre start fordi at de rykkede ud, Lars rykkede fordi en partner bad ham flytte - Mads havde milliongæld men flyttede alligevel ud. Du kan ikke give medarbejderaktier, du bliver beskattet hårdt på aktiekapitalen og derfor er der ikke et sundt finansmarked i danmark. 

Forskningscentre er vigtige for at startups starter omkring i landet, men kan vi tiltrække disse? Nej, ikke med disse beskatninger, vi ødelægger det simpelthen for os selv. Hvis danmark havde to officielle sprog, var vi også bedre stillet. 

Man kan sige at Mads og Lars ikke har en interesse i at det går godt i landet de begår sig ikke her længere, de har ikke en stake i landets interesser. Men de kan se at vi gør det forkert, de stiller sig selv spørgsmålet, hvad gør vi forkert, hvorfor gør danskerne ikke de rette ting? Spørgsmålet blæser i vinden...