Gå til hovedindhold

Alternativ behandling i forvaltningen: Kommune brugte 63.147 kroner på akupunktur – i ørerne!

Af Lars

Silkeborg Kommune går gerne alternative veje, når medarbejdere skal lære nyt. Således er embedsmænd blevet sendt på dyre kurser i, hvordan nåle kan hjælpe både psykisk og fysisk.

-Vores indtægter stiger ikke i samme takt som udgifterne, og for at få et budget i balance er vi nød til at finde reduktioner på 66,4 millioner kroner i 2017 stigende til 110 millioner kroner i 2018.

Sådan lød det fra Silkeborgs borgmester, Steen Vindum, da han foråret 2016 til kommunens hjemmeside fortalte om en række af de store besparelser, som kommunen stod overfor de kommende år. Ifølge Venstre-politiken ville de betyde, at der skulle skæres dybt i den østjyske kommunes økonomi.

Mådehold må dog anses som et nyt fænomen i Silkeborg, som både i 2014 og 2015 sendte medarbejdere på iøjnefaldende kurser. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets.dk har opnået hos Silkeborg Kommune.

Herunder i de såkaldte NADA-kurser, som er en forkortelse for National Acupuncture Dextoxification Association. De udbydes af NADA-Danmark, der på sin hjemmeside oplyser at være eneste NADA-repræsentant i Danmark.

Både psykisk og fysisk behandlingsform

Her oplyses det også, at der er tale om egentlige behandlinger, som ifølge NADA-Danmark kan bruges både fysisk og psykisk:

-Det er således vigtigt at se NADA som en metode, der hjælper med at stabilisere organismen såvel fysisk som psykisk. NADA er ikke rettet mod særlige diagnoser, men kan bruges i alle situationer, hvor en person har brug for stabilitet, bedre stress-håndtering (herunder bl.a. vrede, søvnproblemer, rastløshed, angst m.m.), fokus, bedre håndtering af følelser og kognitive funktioner.

Behandlingerne indeholder blandt andet øreakupunkter, som NADA-Danmark mener at kunne dokumentere blandt andet har hjulpet ofre for skovbrænde i Californien.

Selv om der langt fra er tale om en traditionel behandlingsform, har man fra Silkeborg Kommunes side alligevel betalt store beløb for, at medarbejdere har kunnet blive undervist i NADA-behandling. Således betalte østjyderne efteråret 2015 for fire kurser i den specielle form for akupunktur, hvilket kostede skatteyderne 54.147 kroner. Året efter mødte der igen undervisere op fra NADA-Danmark, som for 9.000 kroner holdt to kurser for de kommunale embedsmænd i Silkeborg.

Derved løb den samlede pris op i 63.147 kroner.