Gå til hovedindhold

1-0 til borgerne i kampen mod totalkontrol

Af Lennart

Frihedsaktivist Lars Andersen har formået at samle 25.000 kroner i frivillige bidrag. Pengene skal bruges til at oplyse borgerne om deres rettigheder under de såkaldte totalkontroller.

Takket være Lars Andersen står borgerne nu bedre rustet, hvis de standses i en totalkontrol.

"Staten har nu igen udvidet sine magtbeføjelser over for borgerne og mener sig nu berettiget til at udsætte en for kontrol fra top til tå, bare fordi man sidder i sin bil," siger Lars Andersen til Folkets Avis.

Det er en problematisk mistænkeliggørelse og et overgreb mod privatlivets fred, mener han.

Folder med gode råd om rettigheder

Og mange taler da også med om en retssikkerhed under pres i Danmark. Lars Andersen gør noget ved det. Han har netop indsamlet penge via Booomerang til projektet Nej til totalkontrol:

"Helt konkret bliver der trykt en folder, der siger noget om, hvilke rettigheder myndighederne har og ikke har i forhold til borgerne," forklarer Lars Andersen og konkretiserer:

"Folderen fortæller, hvordan man kan komme fra en totalkontrol med værdigheden i behold - og samtidig forsøger jeg at få folk til at tænke over, om det er i orden at myndighedernen opfører sig sådan her over for os".

En myriade af myndigheder og magtbeføjelser

En totalkontrol kan hurtigt eskalere, fordi myndighederne kan tilkalde nye myndigheder, som har andre beføjelser. Derfor er totalkontrol en retvisende betegnelse.

Lars Andersen forklarer:

"Der optræder en myriade af myndigheder til totalkontroller; SKAT, fødevarekontrollen, udlændingestyrelsen, you name it, så er de der."

"Når der er så mange myndigheder samlet, så har de en sum af lovhjemler samlet omkring sig rettet imod en, som politiet ikke ville have, hvis de var på kontrol alene. På den måde bliver færdselslovens paragraf 77 brugt på en måde som den aldrig var tiltænkt i loven."

Bare det at færdes i trafikken bliver altså mistænkeliggjort og brugt som undskyldning for kontrol og overvågning.

Lavpraktisk vejledning

I folderen får borgeren helt konkrete tips til til hvordan en situation håndteres under en totalkontrol. Her et eksempel fra folderen:

Betjent: Dine passagerer skal stige ud af bilen.

Dig: Nej, det har de ikke pligt til. Du kan sagtens foretage et § 77 eftersyn, mens de er i bilen.

Der er mange flere af dens slags gode råd at hente i folderen, som vil blive omdelt flere steder i landet.

Politikerne på kant med Grundloven

I sidste instans er det politikerne, der udstyrer politiet med magtbeføjelser, men det sker ikke med et tilstrækkeligt hensyn til Grundloven, mener Lars Andersen.

"Hvis vi havde en forfatningsdomstol, så ville den - hvis den altså var skarp - underkende meget af den lovgivning, politikerne stemmer igennem."

Men hvis politikerne vogter stadigt mere nidkært over borgerne - hvem vogter så over politikerne. Tilsyneladende ikke rigtigt nogen.

"Politikerne har en form for ultimativ magt, hvor de laver den lovgivning, de kan få stemt igennem - uden hensyntagen til landets forfatning."

Du kan hente folderen i en pdf-udgave her.