Gå til hovedindhold

De kørte Danmarks økonomi i sænk – og sikrede samtidig sig selv kæmpebonusser oven i millionlønninger

Af Lars
Kildemedier

Mens milliarderne forsvandt ud i det blå luft i forbindelse med skandalen om udbyttebeskatning, sikrede topledelsen sig både millionlønninger og bonusser.

– Jeg har en stærk tro på, at vi kan lave et velfungerende, moderne og professionelt skattevæsen, og den opgave vil jeg gerne arbejde videre med. Jeg er ydmyg og glad over, at ministeren har udtrykt tillid til, at jeg kan løfte den opgave, og jeg har tænkt mig at gøre alt, hvad jeg kan, for at leve op til det.

På blandt andet denne måde forsøgte Skats daværende direktør, Jesper Rønnow Simonsen, tilbage i 2015 overfor BT at imødegå den kritik, som var blevet rejst i forbindelse med Skats mange skandalesager. Men kort tid efter stod det klart, at en genrejsning af Skat ikke ville ske med hans bistand, da han måtte indkassere en fyreseddel.

Med den fik Rønnow Simonsen samtidig et gyldent håndtryk i millionklassen, så hans privatøkonomi ikke blev påvirket af, at Skat under hans ledelse havde fremstået som en organisation med meget åbenlyse problemer.

Inden det kom så vidt, havde Jesper Rønnow Simonsen dog sikret sig en række bonusser. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Skat.

Hele toppen fik store bonusser midt under skandale

De udleverede bilag til gravermediet fastslår således, at Jesper Rønnow Simonsen i 2015 fik en bonus på 100.000 kroner, så hans samlede indtjening dette år inklusiv arbejdsgiverbetalte pensionsindbetalinger løb op i 1.825.429 kroner.

De 100.000 kroner kom til udbetaling, fordi Jesper Rønnow Simonsen blandt andet opfyldte et krav om, at han havde været med til at sikre genoprettelsen af tilliden til Skat. På samme måde som han også havde kunnet dokumentere minimering af risici for, at Skats sagsbehandlingen var blevet mangelfuld. Det på trods af at det var i 2015, at den uretmæssige udbetaling af udbytteskat i milliardklassen for alvor tog fart.

I samme periode var der også lignende bonusser til andre medlemmer af Skats direktion, hvilket eksempelvis vil sige Winnie Jensen. Ifølge Journalista.dk lød bonussen i 2014 på 115.000 kroner, i 2015 sikrede hun sig igen 100.000 kroner, mens hun i 2016 måtte tage til takke med 50.000 kroner. Det oven i hendes almindelige løn, som i 2016 samlet stod skatteyderne i 1.403.992 kroner.

Hendes kollega Karin Bergen, kunne også være med. I 2016 var hun fungerende direktør for kundeservice, hvilken inklusiv pension kastede 1.237.545 kroner af sig. Hertil kom en bonus på 105.000 kroner, så Karin Bergens samlede 2016-aflønning endte på 1.342.545 kroner.