Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Aller-chef om mediestøtte til sladderblade: Når BT og Ekstra Bladet får – så skal vi også have

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Aller-chef om mediestøtte til sladderblade: Når BT og Ekstra Bladet får – så skal vi også have

Skrevet af Lennart Kiil

Som Folkets Avis den anden dag kunne fortælle, har sladderbladene BILLED-BLADET og SE&HØR som noget nyt søgt om mediestøtte i 2018.

Det er en særdeles bekymrende udvikling. Jo flere medier som får støtten, jo større skade gør den – og jo sværere bliver det at få den afskaffet.

Folkets Avis søgte derfor at konfrontere BILLED-BLADET og SE&HØR direkte på telefon og senere mail – men det var faktisk udgiverdirektør hos Aller (Aller udgiver både BILLED-BLADET og SE&HØR), Anette Kokholm, der endte med at svare på følgende simple spørgsmål:

Lennart Kiil, Folkets Avis: Jeg vil gerne spørge dig - hvorfor skal skatteyderne tvinges til at betale for BILLED-BLADET (og SE&HØR)?

Anette Kokholm, Aller: Det er rigtigt, at vi fra Aller Medias side søger om støtte til ugebladene SE og HØR, Billed-Bladet og Familie Journal. Det er vores holdning, at de tre ugeblade har lige så god ret til at få mediestøtte som flere andre af de medier, der i dag får støtten. Det er altså et spørgsmål om at honorere det samme indhold ens, uanset om det produceres af en avisredaktion eller en ugebladsredaktion.

Anette Kokholm, Aller - fortsat: Vi dækker fx sundhedsstof, kendte og kongelige i de tre blade, og det gør BT og Ekstra Bladet også. Disse to aviser får mediestøtte og er fritaget moms, det er vores ugeblade ikke. Ofte anvendes vores indhold som salgsbudskab på forsiden af de to aviser samme dag, som vi udkommer.

Anette Kokholm, Aller - tilføjer: En del af de store morgenaviser producerer magasiner og tillæg, der kan sammenlignes en til en med indholdet i ugebladene, og de får ligeledes mediestøtte og er fritaget for moms. Man kunne også bruge licensen som eksempel, da en del af DR’s livsstilsdækning også er meget lig ugebladenes.

Kort sagt, mener Aller altså at sladderbladene skal have mediestøtte, fordi dagbladene får det (og til dels fordi DR har licensen som indtægtskilde). Ellers er der tale om konkurrenceforvridning.

Anette Kokholm, Aller - afslutter: Håber det er svar nok – ellers er du velkommen tilbage.

Jeg vælger så at vende tilbage med blandt andre følgende spørgsmål:

Lennart Kiil, Folkets Avis: Hvorfor ikke løse problemet med konkurrenceforvridning ved at kæmpe for en udfasning af mediestøtten?

Lennart Kiil, Folkets Avis: Andre brancher har det også svært - de vil jo ud fra samme logik kunne sige, "hvorfor skal mediebranchen have tilskud til at levere billigere underholdningsprodukter som konkurrerer med vores, som ikke får statsstøtte?"

Lennart Kiil, Folkets Avis: Mine læsere, som typisk tjener mindre end journalister, kan ikke forstå, at de skal betale skat som via mediestøtten omfordeles til journalister og mediebosser - kan du forklare dem hvorfor mediestøtte er moralsk i orden – hvordan er det i orden at lave en omvendt Robin Hood og tage fra dem som har mindre og give det til dem som har mere?

Anette Kokholm, Aller: Jeg har ikke flere kommentarer – gentager blot pointen, at hvis mediestøtten findes, så bør den fordeles retfærdigt i forhold til produktion af indhold.

Og deri har hun jo en pointe. Enten skal ingen have - eller også skal alle have. Ellers er det uretfærdigt.

Folkets Avis foretrækker så helt klart, at mediestøtten bliver afskaffet for alle for at undgå konkurrenceforvridning. Frem for at alle medier - inklusive sladderbladene - skal have mediestøtte.

For så skal andre der producerer indhold vel også have støtte. Og hvem producerer snart ikke "indhold" i dag. Der er ingen ende på det.

Efterskrift: Jeg benytter ordet sladderblade her i artiklen på trods af følgende opfordring:

Anette Kokholm, Aller: For god ordens skyld, skal jeg lige starte med at anfægte din karakteristik af Billed-Bladet som et sladderblad. Jeg ved godt, det kan bruges som et ’kælenavn’, men blot til din baggrundsviden, så redigeres bladet fuldstændig som andre udgivelser i den publicistiske genre, blot med sit hovedfokus på kendte og kongelige, hvor andre udgivelser har andre stofområder. Billed-Bladet laver journalistik, ikke sladder.

Men går man ind på Allers hjemmeside kan man se at Aller selv betegner SE&HØR som et sladderblad. Danmarks "suveræne sladderblad" endda. BILLED-BLADET betegnes "Royalt". Men bliver man royal af at skrive om de kongelige? Der er altså tale om "sladderblade".

 Men vi må nok heller ikke længere kalde Ugens Rapport for et pornoblad. Det hedder fra nu af et Erotisk Magasin. Husk det!

Emner: 
Del Aller-chef om mediestøtte til sladderblade: Når BT og Ekstra Bladet får – så skal vi også have