Gå til hovedindhold

"Ned med EU!" – tusindvis af vrede bønder på barrikaderne

De store medier skal nok klare sig. De er ejet af stater eller af virksomheder der er ejet af rigmænd på størrelse med stater i økonomisk forstand.

Folkets Avis kan derimod ikke klare sig uden din hjælp.

Spørgsmålet er så om samfund kan klare sig uden de små selvstændige medier. Det bliver en fattigere verden for de fleste hvis de små medier forsvinder.

Bak op nu!

Abonner Doner

I dag skal Europa-Parlamentet stemme for eller imod det nyeste EU-direktiv om vedvarende energi, der hvis vedtaget vil udfase al import af biobrændstoffer baseret på palmeolie.

Udsigten til et stop for import gav i går anledning til protester i Malaysia, hvor knap 2000 bønder, ifølge lokale medier, marcherede samlet mod EU's ambassade i Kuala Lumpur med den malaysiske landbrugsminister i spidsen.

Bønderne havde samlet 103.000 underskrifter sammen imod EU-direktivet som blev overrakt til en medarbejder ved EU's ambassade i forbindelse med demonstrationen.

Malaysia er sammen med Indonesien førende i produktion af palmeolie. En produktion som gennem de senere år har løftet millioner i området ud af fattigdom. Op mod halvdelen af palmeolien i Malaysia produceres på mindre familiedrevne gårde.

Til kamp mod "afgrøds-apartheid"

Selvom mange producenter af palmeolie er små bønder har sagen dog støtte fra højeste sted i Malaysia.

"Den malaysiske regering ser det foreslåede forbud som en indsats fra Europa for at indføre et afgrøds-apartheid mod Malaysias 650.000 palmeoliebønder. Malaysia vil tage de nødvendige foranstaltninger for at beskytte rettighederne for mere end 3,2 millioner malaysiere, hvis levebrød er afhængige af palmoliesektoren", udtalte Malaysia landbrugsminister Mah Siew Keong således i forbindelse med demonstrationen.

Den store interesse fra politisk hold i Malaysia skyldes nok ikke mindst at palmeolieproduktion i årlig omsætning udgør næsten otte procent af Malaysias samlede eksport, og at over tre millioner malajer tjener til føden på grund af palmeolien, ifølge Human Faces of Palm Oil.

Retorikken var da heller ikke til at tage fejl af da formand for landbrugsorganisationen Dayak Oil Palm Planters Association (DOPPA) sagde:

"Europas fremgangsmåde undergraver de oprindelige samfund på Borneo. Det her afskærer familier fra den indkomst som brødføder deres børn og sender dem i skole ... det her er moderne kolonialisme."

1.000 danske arbejdspladser på spil

Det er dog ikke kun en masse små bønder i Malaysia, der kan få problemer, hvis direktivet vedtages i dag i Europa-Parlamentet.

Ifølge Malaysian Palm Oil Council (MPOC) importerer Danmark hvert år over 115.000 tons palmeolie, der blandt andet bliver brugt som ingrediens i en række daglig- og fødevareprodukter. I alt anslår MPOC, at den danske palmeolieimport sikrer 1.000 arbejdspladser herhjemme og en afgiftstilførsel på knapt en kvart milliard.

Danmark har i øvrigt i mere end 100 spillet en central rolle for netop palmeolien i Malaysia, og Zoo i København har samarbejdet med den Malaysiske palmeolieindustri omkring bæredygtig udvikling.

Vi har ved redaktionens afslutning ikke været i stand til at få en kommentar fra danske EU-parlamentarikere.

 

 

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.