Gå til hovedindhold

Pamper-løgn: Morten Kabell påstod han ikke kunne afvise sit eftervederlag – men hov, hans kollega kunne sjovt nok godt!

De store medier skal nok klare sig. De er ejet af stater eller af virksomheder der er ejet af rigmænd på størrelse med stater i økonomisk forstand.

Folkets Avis kan derimod ikke klare sig uden din hjælp.

Spørgsmålet er så om samfund kan klare sig uden de små selvstændige medier. Det bliver en fattigere verden for de fleste hvis de små medier forsvinder.

Bak op nu!

Abonner Doner

Ifølge Enhedslistens Morten Kabell kunne han ikke nægte at modtage det eftervederlag, som Københavns skatteydere betalte til ham. Det på trods af, at en af hans partifæller faktisk har været i stand til det.

– Nogen fremstiller det, som om jeg stikker en halv million i lommen. Lad mig vise dig regnestykket: Jeg modtog 503.000 brutto. Jeg betalte godt 40.000 i AMBI og 240.000 ryger til skat. Tilbage er der 223.000.

På blandt andet denne måde gik Morten Kabell, afgående teknik- og miljøborgmester i Københans Kommune, ud på Facebook og forklarede omverdenen om sit syn på det eftervederlag, han ved årsskiftet 2017/2018 havde modtaget. Det i forbindelse med, at han ikke længere var aktiv i politik, da han havde forladt sin borgmesterstol på Københavns Rådhus, for i stedet at blive ansat i et privat firma med speciale i cykelstier.

I Facebook-opslaget slog Enhedsliste-politikeren samtidig fast, at det var umuligt for ham at frasige sig sit eftervederlag, eftersom det var et lovkrav, at han som afgående borgmester skulle modtage det.

Morten Kabells eftervederlag medførte en nærmest uhørt intern kritik hos Enhedslisten, hvis top tidligere har langet ud efter politiske modstandere, hvis de havde fået et eftervederlag på trods af at have fået en anden indtægt.

Byrådsmedlem returnerede sit eftervederlag

Men efter kommunalvalget i november var der faktisk medlemmer af Enhedslisten, som nægtede at modtage det ellers ifølge Morten Kabell lovpligtige eftervederlag. Det fremgår af aktindsigter, som Folkets Avis har opnået hos Helsingør Kommune.

For i Helsingør Kommune betød novembervalget nemlig, at Enhedslistens Allan Berg Mortensen godt nok blev genvalgt til byrådet, men alligevel havde gjort sig berettiget til et eftervederlag. Men i modsætning til partifællen Morten Kabell, var det ikke ét, som han ønskede at modtage.

Det fremgår af en skriftlig tilbagemelding, som Helsingør Kommune har sendt til Folkets.dk :

- Jeg (kan) orientere, at Allan Berg Mortensen, Enhedslisten har returneret kr. 27.654,99 til Helsingør Kommune svarende til nettoudbetalingen af eftervederlag. Det fremgår af vederlagsbekendtgørelsen, at et byrådsmedlem er forpligtet til at modtage de ydelser, der tilkommer byrådsmedlemmet, herunder eftervederlag. Det betyder, at kommunen ikke lønteknisk må tilbageføre eftervederlaget, herunder den skattemæssige del af vederlaget, da der ikke er hjemmel hertil. Det står derimod byrådsmedlemmet frit for, hvordan vedkommende vil disponere over beløbet efterfølgende.

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system