Venstre-borgmester gik på pension et helt år før tid – og fik en million med sig ud af døren i eftervederlag

Skrevet af Lars Bjørknæs

Han havde status af Danmarks ældste borgmester.

Men selv om Willy Eliasen på eget initiativ stoppede før tid, kunne han alligevel trække sig tilbage med et smil på læben.

– Det har bestemt ikke været nogen nem beslutning, for jeg har stadig masser af energi og lyst til at fortsætte valgperioden ud. Jeg har truffet beslutningen, fordi jeg ikke har lyst til at gå fra en hektisk arbejdsuge på 50-60 timer til nul timer og pension fra den ene dag til den anden. Det ville have været konsekvensen af at fortsætte som borgmester i 2017 og valgperioden ud.

Sådan lød det ifølge Egedal Kommunes hjemmeside fra Willy Eliasen, da den på daværende tidspunkt 74 årige Venstre-borgmester meddelte, at han ville lade sig pensionere som borgmester. En udtalelse der vel og mærke faldt i juledagene 2016, da Willy Eliasen valgte at gå på pension som borgmester fra nytåret 2017 – næsten et helt år før planlagt.

Med en så tidlig og frivillig afslutning på forløbet som borgmester, skulle man måske umiddelbart tro, at det ville få en negativ indvirkning på det eftervederlag, som skatteyderne er tvunget til at betale til afgående borgmestre.

Men som aktindsigter opnået af Folkets Avis hos Egedal Kommune fastslår, har dette langt fra været tilfældet.

Langt større eftervederlag end mere erfaren kollega

Tværtimod viser de fremsendte bilag til Folkets.dk, at Willy Eliasen har kunnet forlade lokalpolitik som en holden mand. Det skyldes at han i forlængelse med sin fratræden, har sikret sig lige under millionen.

Det først i kraft af en stor engangsudbetaling den 31. januar 2017, som stod skatteyderne i 492.864 kroner. Desuden modtog han de efterfølgende 6 måneder hver den sidste dag i måneden 82.144 kroner, så det på den måde blev til yderligere 492.864 kroner. Det gjorde at Venstre-mandens samlede eftervederlag, løb op i 985.728 kroner.

Hvor iøjnefaldende udbetalingen af eftervederlaget til Willy Eliasen må anses for at være, fremgår hvis man sammenligner med andre lignende kommuner såsom Faxe Kommune. Den midtsjællandske kommune med omkring 35.000 indbyggere i modsætning til Egedal Kommunes lidt over 40.000, sagde ved nytår farvel til sin borgmester, Knud Erik Hansen. Hvilket i eftervederlag i alt kommer til at koste skatteyderne 897.110 kroner, eller næsten 100.000 kroner mindre end Willy Eliasen.

Det på trods af, at Knud Erik Hansen i alt sad som borgmester i 16 år, mens Willy Eliasen alene havde rang af førstemand i Egedal Kommune i 7 år.

Organisationer: 
Emner: 

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872