Gå til hovedindhold

Kommune brugte million som kulisse

Af Lars

Hvis ikke filmen ”Livet og døden – og det der er værre” siger dig ret meget, er du langt fra den eneste. Det på trods af, at Helsingør Kommune ellers forventede en voldsom effekt af filmen.

- Det sker ikke to gange, at Lars Ranthe siger nej til optagedage på Badehotellet, for at være med hos os.

Sådan lød det i Frederiksborg Amts Avis blandt andet fra Sofie Stougaard i forbindelse med, at hun ansøgte Helsingør Kommune om tilskud til sin 2016-film ”Livet og døden – og det der er værre”. Overfor avisen slog hun samtidig fast, at hendes filmprojekt ville inkludere andre danske stjerner som Lisbeth Dahl og Ellen Hillingsø, hvis kalendere heller ikke var nogle, der bare kunne ryddes for hendes film.

Ansøgningen var også kendetegnet ved, at Sofie Stougaard, som privat bor i Helsingør, havde svært ved at få finansieret sin film. Derfor forsøgte hun at få kommunen til at betale en stor del af det samlede budget på omkring 8 millioner kroner, ved at tilbyde at Helsingør kunne blive brugt som kulisse for ”Livet og døden – og det der er værre”.

Et tilbud som Helsingør Kommune tilsyneladende ikke kunne sige nej til, for byen blandt andet kendt for Kronborg, valgte nemlig at støtte projektet med et iøjnefaldende bidrag.

Minimalt billetsalg til kommunal PR-satsning

Det viser aktindsigter, som Folkets.dk har opnået hos Helsingør Kommune. Bilag der fastslår, at Helsingørs skatteydere måtte grave dybt i lommerne, for at være med til at finansiere Sofie Stougaards spillefilm.

I alt kostede det nemlig 1 million kroner, hvilket dog langt fra var afslutningen på problemstillingen. For bilagene viser nemlig, at produktionsselskabet ville have hele beløbet udbetalt på én gang – i stedet for som aftalt over to gange. Men på trods af uenighed i byrådet, valgte man alligevel at efterkomme anmodningen.

Byrådsbehandlingen i marts sidste år viste også, hvem der ud over de offentlige kasser, havde valgt at støtte ”Livet og døden – og det der er værre”. Det drejede sig først og fremmest om kursuscentre, et tømrerfirma, ejendomsmæglere, Lauritz.com og en bank. Dermed havde de til fælles med Helsingør Kommune, at det var meget begrænset, hvor meget de fik ud af deres investering.

Således viser opgørelser fra Helsingør Kommune, at det var under 11.000, der havde betalt for at se ”Livet og døden – og det der er værre” i biografen.

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system