Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Frihedskampen om 40 år – 2. del

Skrevet af Gunnar Langemark

Gunnar Langemark skrev i sidste uge om, hvordan livet kan forme sig udenfor lovens lange arm i Maker-samfundet om 40 år med de friheder, de teknologiske landvindinger giver. Men der kæmpes stadig med staten, skrev Gunnar. For når mennesker producerer deres varer selv, går staten glip af afgifter og skatter. Og jo mere statan kæmper for at bevare magten, desto farligere bliver det at leve sit eget frie liv. Og Gunnar lever livet farligt om 40 år. Der er både kvinder og stater i spil.

Vi har piratprintere stående - og vi har skaffet printer-granulater udenom de officielle kanaler. Derfor kan vi omgå det statsregulerede net. Men det er ikke helt ufarligt. Hvis man bliver opdaget, bliver man idømt store afgifter og bøder af det, som tidligere hed SKAT, men som man har omdøbt til “Commons” (Jo, EU er overgået til engelsk/fransk/tysk - og til newspeak).

Du betaler en afgift til fællesskabet, som er lige på smertegrænsen, sådan som det har været i snart 100 år. Nu er det samlede skattetryk på ca 94%, men så kan du også hente fornødenheder i EUs uddelingsboder, som man har adgang til, hvis man har et uplettet EU-borgerskabs id-kort i klasse AAA, hvilket man får, hvis man følger sin skole nøje, og holder sig under 3% sygedage i det tildelte fællesskabslige nyttejob.

De af os, som ikke er helt pottetrænede, har altså skabt et fællesskab af en anden art, selvom det er forbudt og forbundet med en vis risiko. Det er derfor jeg er lidt nervøs ved kvindemennesket. Hun tilhører de yngste årgange af den generation af kvinder, som skabte og elskede systemet vi lever under nu, så jeg er ikke tryg ved at lade hende snuse for meget. Sådan en kvinde - hvor lækker hun end er - udgør en sikkerhedsrisiko for sådan en som mig.

Og selvfølgelig sker det. Jeg skal bare en lille tur ud og gøre mig klar, og da jeg kommer tilbage står hun i døren til det “hemmelige” rum - hvor jeg har mine anonyme printere - som er koblet op på det sorte net. Det er kun fordi jeg i god tid - for mange år siden - sikrede mig med ikke-statslig valuta, at jeg overhovedet er i stand til at etablere sådan et rum. Overvågningen af pengetransaktioner er så massiv, at man simpelthen ikke kan købe noget for statsvaluta, uden at det bliver automatisk registreret på ens person. Derfor er det ikke alle der har en chance for at undslippe det totale system, som Europa (man omdøbte EU til Europa i 2034, da der ikke længere var grund til at skelne) har nedsænket over os.


- Nå, du er nok sort. Tænkte jeg nok!, siger hun
- Se ikke så forskrækket ud. Ligner jeg virkelig en Statist? Nu smiler hun.
- Du ser ud som om du har udstyret i orden. Hvordan får du råd med det skattetryk?
Jeg smiler tilbage.
- Hmm. Det er jeg ikke sikker på at jeg vil indvie dig i.
- Du har garanteret crowdfundet det for et eller andet kickbacksystem
- Close, but no cigar.  

Jeg morer mig lidt, nu hun er begyndt at gætte. Jeg er med i et netværk, der udveksler de dele vi er i stand til at producere hver for sig. Vi sender noget ud, vi kan - og så modtager vi pakker med dele, som andre har produceret. Ingen kender mere end nogle få af de andre. Ingen kan producere mere end nogle få dele. På den måde undgår vi, at kredsen kan trevles let op, og vi undgår at levere “den rygende pistol” for myndighederne - hvis de skulle dukke op. Det er selvfølgelig strafbart at producere udenom beskatningssystemerne, men det er endnu mere strafbart, hvis man fx producerer våben, forbudte kemiske substanser og så videre. Derfor delegerer vi opgaven, så det bliver sværere at bevise, hvem der er forbryderen.

I de officielle systemer har myndighederne selvfølgelig snablen nede i alle crowdfundingprojekter, som er blevet afgiftsbelagt.  Og de overvåger formål og deltagere nøje. Man kan ikke gå sammen om noget uden at det registreres, hvem der er med og hvad de bidrager med. Sådan har det været i mange år. Der er simpelthen ikke spillerum for uopdaget aktivitet - hvis man ikke passer meget på.

 Jeg er med i nogle aktiviteter - og vi er endnu nogenlunde anonyme.

Det er lykkedes os at holde statans nysgerrige blikke og lange arm på afstand af vores aktiviteter i en årrække. Vi har ældgammel software - som ikke er inficeret med bagdøre til statslig kontrol. Vi laver strømmen i lukkede miljøer, så de ikke kan spore os ad den vej, og vores digitale trafik kører krypteret på ydersiden af ladesporene i vejbelægningen og andre steder, hvor der endnu er mulighed for at skjule ting. Vores personlige enheder kommunikerer i sprint, når vi fysisk møder andre i netværket, men det er usikkert fordi myndighederne konstant overvåger de fleste båndbredder. Man kan modtage software over HAM-radio fra nogle af de steder i verden, hvor der endnu er frihed til sådan noget. På den måde har vi fået spredt en del god kode og åbne designs - uden at skulle betale afgifter og uden at myndighederne har kunnet gøre noget, selvom de godt ved det. Det er så simpelt at bygge en kortbølgemodtager, at det er umuligt at holde nede. Men de forsøger da.Nå, jeg snakker. Og skal jeg være ærlig - myndighederne forsøger at indhente os. Nu bliver det snart ulovligt, bare man har udstyr, der KAN producere ting uden officiel licens. Det er kun de gamle maskiner, der ikke indeholder sådan en “positivliste”, som blokerer nyopfindelser indtil de er godkendt. Selvfølgelig maskeret som et automatisk patenteringssystem - som giver dig rettigheder til dine originale designs. I stedet for at sige direkte, at man vil hindre at folk finder på narrestreger, har man fået folk til at acceptere blokeringssystemet, ved at bilde dem ind, at de har fordel af, at man sikrer deres kommercielle rettigheder centralt og automatisk.

Men vi har modtræk. Vi kører helt udenom systemet og staten. Det er den eneste strategi, der duer. Vores designs har aldrig været i nærheden af det offentliges systemer. Vores kommunikationsprotokoller er anderledes. De er ikke alene krypterede og steganograferede - de foregår også på bånd, som det offentlige ikke overvåger. Vi ved at alt er en stakket frist, men vi bliver flere og flere - og vi bliver mere og mere sofistikerede.

Vi er snart klar til at rulle bredere ud og udfordre vores skæbne.

Hvis jeg lever længe nok - kan jeg måske opnå at se staten smuldre bort.

Fik du læst første del af Gunnars spændende fremtidsberetning? Ellers kan du gøre det her.