Gå til hovedindhold

Bitcoin havde et problem

Meget godt kan siges om Bitcoin, men den meget omtalte kryptovaluta har det seneste års tid på en måde været et offer for sin egen succes.

Fordi så mange mennesker nu ejer og bruger Bitcoin er antallet af transaktioner steget voldsomt i forhold til den kapacitet som netværket omkring Bitcoin har haft.

Det har betydet langsomme og i nogle tilfælde også dyre transaktioner.

Og nu var en stor del af ideen med Bitcoin jo netop at gøre det nemmere og billigere at overføre værdier - også småbeløb - så det øgede tidsforbrug og højere omkostninger har været en hæmsko for Bitcoin.

Nu er Lightning Network så kommet på banen.

Jeg har spurgt Niklas Nikolajsen stifter af Bitcoin Suisse om han vil give en forklaring på hvad Lightning Network er. Det vil han gerne.

"Lightning Network er en protokol, bygget for og ovenpå bitcoin-netværket, der baserer sig på såkaldt payment-channel teknologi, samlet i velforbundne 'noder'," fortæller Niklas og uddyber:

"Ideen er, at rigtig mange bitcoin-transaktioner, i særlig grad gentagende transaktioner mellem de samme partnere, ikke nødvendigvis behøves at blive skrevet ind i Blockchain'en hver gang, en proccess der er dyr. Men at man i stedet kun nedskriver endelige 'settlements' og at man derfor gennem lightning-netværket kan hjælpe med at skalere Bitcoin til at kunne klare langt flere transaktioner, dog på bekostning af en smule af Bitcoins de-centralitet."

Og hvad betyder det så i praksis?

"Skalerbarhed. Det vil sige et øget antal transaktioner per sekund, bitcoin-netvæket kan facilitere – og dermed vil også transaktionsomkostningerne kunne bringe ned."

Hvad mener Niklas Nikolajsen så selv om Lightning Network?

"Jeg må på grund af mit arbejde holde mig strengt teknologi-neutral. Men det sagt, så støtter jeg alle blockchain-teknologiske udviklinger med potentiale, også Lightning Network, samt alternative strategier som bigger-blocks og master-nodes. Samt de forskellige proof-of-stake eksperimenter."

Niklas vil ikke lægge sig fast på nogen bestemt teknologi, men anerkender betydningen af at få gjort Bitcoin mere skalerbar.

"Det er vigtigt at få løst skalerbarhed på Bitcoin og på blockchain, samt eksperimentere med alternativer til proof-of-work. Hvilke teknologier, der kan give de bedste løsninger i blockchain-sammenhæng, er det i sidste ende op til de fri marked at bestemme, gennem processen med soft- og hardforks."

Er det noget I overvejer i forbindelse med Bitcoin Suisse?

"Bitcoin Suisse har, føler jeg, en forpligtigelse til at understøtte den teknologiske udvikling. Vi kører full-nodes på de fleste blockchains, samt master-nodes på en række blockchains, og planlægger også at understøtte Lightning Network med at agere som en super-node med fuld support," slutter Niklas Nikolajsen af.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.