Få adgang til alt indhold, slip for reklamer og støt Folkets Avis!

59,-
per måned

Den tillærte hjælpeløshed

To voksne kvinder skal klare sig uden hjælp fra skatteyderne en hel måned. Og straks giver pressen dem fuld opmærksomhed. Loven må ændres, så kvinderne får hjælp! De skal i hvert fald ikke selv løse deres problem.

Eller hvad?

Måske ville det i virkeligheden være bedre om kvinderne klarede deres situation selv. Ikke bare for skatteyderne eller de offentlige kasser. Men også for kvinderne selv. De ville måske endda opdage, at de kunne mere, end de troede. At de ikke længere havde behov for at den store, stærke stat konstant holdt dem i hånden.

En bjørnetjeneste

Velfærdsstaten har gjort borgerne i Danmark en bjørnetjeneste ved at pakke dem ind i vat og give dem det indtryk, at der altid står et offentligt system klar med en hjælpende hånd. Mange unge har aldrig haft den erfaring at klare sig selv. Og når de så havner i problemer, er gode råd pludselig dyre.

Opstår der et problem vil mange nærmest per refleks søge en løsning i det offentlige system. Tanken, at de selv kan gøre noget, falder dem tilsyneladende ikke ind. At unge, raske mennesker har opbygget den mentalitet, er faktisk et alvorligt problem.

Når den opfattelse - at der altid står en stor, stærk stat klar med en hjælpende hånd til at løse de mindste problemer - cementerer sig i bevidstheden, går den sunde fornuft fløjten. Hvorfor bekymre sig om fremtiden? Hvorfor spare op og sætte tilside? Hvorfor planlægge? Hvorfor i det hele taget blive rigtig voksen og ansvarlig?

Barnepigestatens voksen-babyer

Man udvikler sig ikke, når man ikke selv skal finde løsninger på de problemer, man er havnet i. Man lærer ikke, når systemet skærmer en for konsekveserne af dårlig planlægning. Det dur simpelthen ikke at behandle voksne som børn, for så forbliver mange af dem børn - psykologisk set.

Danskerne kan meget mere selv, end de efterhånden tror. Men takket være barnepigestatens vugge-til-grav omklamring har mange efterhånden glemt det. Og møder de en lille sten på vejen, skriger de straks på hjælp. Og store dele af pressen står klar med fuld opmærksomhed. Ikke underlidt at Danmark bliver en nation af voksen-bajser, der råber op og beklager sig i stedet for selv at tage affære.

Del Den tillærte hjælpeløshed