Gå til hovedindhold

– Vores skattesystem er et bureaukratiske helvede

Det er godt med politikere som har erfaring ude fra den virkelige verden.

Det er de Konservatives Rasmus Jarlov et godt eksempel på.

Ud over sin gang på Borgen driver han nemlig som selvstændig sideløbende en virksomhed som kører turister på sightseeing.

Så han ved hvordan det er at være selvstændig i Danmark.

Og hans oplevelse af dette har givet ophav til et opslag på Facebook hvor han ikke lægger fingre imellem:

Det er dyrt at være uvidende. Efter et møde med vores revisor her til aften, står det klart, at jeg åbenbart har betalt alt for meget i skat over de sidste fem år, fordi vi havde misforstået nogle momsregler i min virksomhed og derfor ikke har udnyttet alle fradrag. Ups.

Hvor går der mange kræfter tabt på at forsøge at forstå og navigere i alle de komplicerede regler, vi har i Danmark. Af alle plager er dette den største som erhvervsdrivende. De fleste af os vil gerne have lavere skat. Men vi vil endnu hellere have mere simpel skat. Jeg vil endda gå så langt som til at påstå, at de fleste - især små erhvervsdrivende - ville være villige til at betale lidt mere i skat, hvis vi så til gengæld kunne få mere simple regler, så vi ikke skulle betale en masse arbejdstid og dyre revisorregninger.

Det kræver virkelig nogle politikere, som prioriterer simplicitet højt at få bugt med det bureaukratiske helvede, som vores skattesystem udgør. Og desværre har jeg svært ved at få øje på dem. Der er altid fokus på at rette små uhensigtsmæssigheder i skattesystemet ved at opfinde nye småregler. Der er næsten aldrig fokus på at rydde op og holde tingene simpelt.

Se, det er en politiker som også er selvstændig ved siden af.

Han forstår hvad små selvstændige dagligt lægger ryg til.

Her vil jeg gerne indskyde at jeg selv er mediemand og samtidig iværksætter.

Så hvor Jarlov har dobbeltrollen politiker og iværksætter, så har jeg dobbeltrollen mediemand og iværksætter. Jeg har jo skabt Folkets Avis.

Der er få politikere som Jarlov, der selv har fingeren på pulsen, og jeg kan kun give ham ret i at bureaukratiet opleves som en form for helvede, selvom det er et stærkt ord.

Der er også for få mediefolk som er iværksættere.

Nogle journalister er måske freelancere med enkeltmandsvirksomheder og på den måde at regne som selvstændige, men det er altså ikke helt det samme som iværksætter, hvor man på en helt anden måde får systemets overkompleksitet at mærke.

Hvor ville det være gavnligt hvis flere i Danmark prøvede kræfter mede iværksætteri og at være selvstændigt erhvervsdrivende med eget eller egne selskaber, men sagen er, at vi ligger i bund i Europa hvad det angår.

Og det er da klart når alt i det her land er indrettet på lønmodtageres præmisser og man skider på selvstændige fra officielt hold.

Og det gør man virkelig.

Du kan finde Rasmus Jarlovs indlæg om selvstændige og bureaukrati på Facebook her.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.