Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Enhedslisten skuffet over virkeligheden

Skrevet af Lennart Kiil

Økonomi er langt hen ad vejen læren om ressourceoptimering og frivillig menneskelig udveksling af produkter og ydelser.

Når mennesker får lov at følge deres inklinationer, opstår med tiden en specialisering og dermed et behov for varebytte.

Men for Enhedslisten er økonomi en form for undertrykkelsesmekanisme. Noget politisk og ideologisk. Og Enhedslisten vil ikke høre tale om regning og matematik - eller de såkaldte økonomisme regnemodeller.

Læs eventuelt: Finansministeriets modeller er forældede og favoriserer højreorienteret politik, konkluderer Enhedslisten i ny rapport, hos Information (bag betalingsmur).

I den forstand ligger Enhedslisten helt på linje med Alternativet i virkelighedsbenægtelse.

Men at benægte økonomiske lovmæssigheder og mønstre i menneskelig adfærd er stort set lige så tåbeligt som at benægte naturlove eller tyngdekraftens effekter.

Man kan naturligvis benægte så meget man vil. Men lovmæssighederne gør sig stadig gældende.

Enhedslisten tager fejl, når man hævder at "regnemodeller" favoriserer højreorienteret økonomisk politik.

Man spænder vognen foran hesten.

Det er i stedet sådan at Enhedslistens økonomiske politik gør skade på virkeligheden.

At socialisme er undergravende for økonomi, virkelyst og borgernes frihed og materielle velstand, viser historien igen og igen.

Og igen og igen og igen.

Man kan bare tage en tur til Venezuela som for nylig har gennemført eksperimentet socialisme påny, og hvor 9 ud af 10 nu lever i fattigdom, for at få syn for den sag.

Alt dette taget i betragtning er det decideret uhyggeligt at Enhedslisten og Alternativet sammen med resten af venstrefløjen totalt kan udmanøvrere borgerlige partier i København.

Naturligvis er nogle regnemodeller mere præcise, mere detaljerede og omfattende, og retvisende i forhold til virkeligheden end andre.

Men Enhedslisten synes at ønske modeller som understøtter deres egen politik mere end de ønsker modeller som simulerer virkeligheden bedst muligt.

Derfor er deres problem med de nuværende modeller heller ikke at de ikke rammer virkeligheden præcist nok, men snarere at de udstiller Enhedslistens politik for hvad den er - økonomisk uansvarlig og en pipe dream.