Gå til hovedindhold

Er blødningen endelig stoppet?

Det skal ikke være nogen hemmelighed:

At banke et medie op i Danmark uden støtte og tilskud er noget af en udfordring.

Men det er nu engang den udfordring jeg har givet mig selv. Og selvom der har været op- og nedture, har jeg ikke fortrudt et sekund:

Det at være underlagt markedskræfterne så direkte er faktisk livsbekræftende.

Og

Det at ens valg har mærkbare og umiddelbare konsekvenser, er meningsgivende.

Men det med markedskræfterne vil jeg gerne lige dvæle lidt mere ved.

Jeg har selv tidligere defineret markedskræfterne som summen af vores individuelle valg. Og den definition står jeg ved.

Med det lille forbehold at nogles valg har større betydning end andres.

Det oplevede jeg tydeligt da Mark Zuckerberg valgte at ændre på algoritmerne i Facebook. Så røg halvdelen af min trafik.

Og dermed knækkede kurven – og i stedet for at få flere betalende brugere fik jeg færre.

Så Zuckerbergs valg fik direkte og særdeles mærkbare konsekvenser for mig og en lang, lang række andre mindre medier verden over.

Som selvstændig og ikke mindst som medie-iværksætter så mærker man meget umiddelbart når "de store" rører på sig. Det vil jeg ikke bruge tid på at begræde. Sådan er det.

Mindre trafik ud af Facebook gav også mindre trafik til FOLKETS.DK

Antallet af betalende brugere begyndte som konsekvens af den faldende trafik også at falde - ret drastisk endda.

Således faldt antallet fra 346 på toppen til 292 på det, jeg håber, var bunden. Et fald på 16 procent på ganske kort tid.

Så længe kurven bare farer nedad, kan man godt blive lidt nervøs. Hvornår stopper blødningen?

Jeg vidste faktisk godt at kurven ville rette sig på et tidspunkt. Jeg har endda andetsteds skrevet et relativt detaljeret indlæg om sammenhængen mellem trafik og antal betalende brugere.

Men jeg vidste også at hvis ikke bare kurven skulle flade ud på et betydeligt lavere niveau end den tidligere lå på, så skulle jeg selv gøre noget aktivt. Og det har jeg gjort.

I forhold til kurven er mit helt kortsigtede mål at komme over de 300 betalende brugere. Og de seneste dages stigning fra 292 til 295 er muligvis blot en tilfældighed.

Så jeg har endnu ikke selv noget klart svar på om "blødningen er stoppet". Men jeg ved at mine egne valg spiller en væsentlig rolle for det.

Og det gør dit valg også.

Tak fordi du læste med :)

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.