Gå til hovedindhold

2018 skidt år for ytringsfriheden på sociale medier

Det har været interessant at følge de sociale mediers udvikling.

Ikke mindst de tre store: Facebook, Twitter og YouTube.

Oprindeligt var de sociale medier med til at bryde med de gamle mediers monopol på den offentlige meningsdannelse.

Men i stigende grad er de sociale medier selv blevet en slags meningspoliti, hvor visse holdninger i stigende grad undertrykkes eller udelukkes.

Nuvel. Man kan ikke kræve at disse virksomheder vil lægge platform til alt.

På den anden side virker det som om der er en bias - en slagsside politisk - i forhold til hvilke personer og organisationer man bandlyser.

Og ikke så sjældent får man indtryk af at de sociale medier nærmest arbejder synkront på at udelukke bestemte synspunkter. Mere end for eksempel en bestemt adfærd eller en bestemt måde at udtrykke sig på.

Hen over året var det som om de sociale medier blev stadigt mere intolerante overfor dissens. Især dissens fra højrefløjen.

Men "udrensningen" af en række markante højreorienterede engelsksprogede opinionsdannere, hvoraf i hvert fald en del beviseligt havde brudt reglerne, var ikke enden på den historie.

For hen imod slutningen af året besluttede Patreon, som håndterer overførsel af penge fra fans til freelancere, YouTubere, kunstnere og så videre, at bandlyse YouTuber Carl Benjamin.

En mand som ikke er udpræget højreorienteret, blandt andet har han kritiseret alt-right bevægelsen ved flere lejligheder, men med jævne mellemrum langet ud efter feminismen.

Han havde ellers været forsigtig nok i sine formuleringer til ikke at blive smidt af de sociale medier. Men nu blev han så ramt på sin pengepung i stedet

Patreon afskar Carl Benjamin fra sin indtægt, som hans fans sikrede ham. Og han måtte finde en nye "mellemmand" for at tage imod betalinger.

Det viste sig hurtigt at det ikke var nemt, for også bag Patreon agerer andre større finansielle virksomheder som kunne lukke for det varme vand andre steder.

Der tegner sig efterhånden et billede hvor man skal være meget forsigtig med sine ytringer i hvert fald hvis man gerne vil forblive på de store sociale medier.

Censur og berufsverbot er ikke nye fænomener. Det virker som om de blev mere omfattende i 2018.

Om tendensen vil fortsætte i 2019, bliver interessant at følge.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.