Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Der gror aldrig mos på en rullesten

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Der gror aldrig mos på en rullesten

Folkets Avis magasin ´Oplevelser´ bringer et uddrag fra værket om ´The Glimmer Twins´, der i 2018 begge rundede de 75 år.

Skrevet af Thomas Vilhelm

The Rolling Stones ´2019 No Filter Tour´ fortsætter august måned ud i USA med Mick Jagger i front, der overhovedet ikke ser spor mærket ud efter sin hjerteoperation, som betød, at bandet måtte udskyde en række planlagte datoer med knap to måneder. Også Keith Richards, der har annonceret, at han er holdt op med at drikke, hænger forsat på.

Jagger/Richards, kaldet ´The Glimmer Twins´, er med i en ny og yderst ambitiøs rockbog i coffee table format, ´The Stars Are Out Tonight´, udgivet af forlaget Vilhelm. Bogen består af ca. 175 fotografier, der hovedsageligt stammer fra fotograf Henrik Hildebrandts enorme arkiv, og en lang række tekster skrevet af musiker, redaktør og forfatter Thomas Vilhelm. 

Keith Richards

18. december 2018

Keith Richards, indbegrebet af rockmusikkens urkraft og væsen, fylder 75 år og turnerer fortsat for fuld styrke med olde-kolle-foretagendet Rolling Stones, der på en god aften stadig er i stand til at levere et vitalt liveshow båret frem af Mick Jaggers showmanship og fødselarens råt rykkende riffs og evne til at frisætte bandets kollektive kræfter. Stones-guitaristen nægter tydeligvis at gå på pension, selvom hans performance på det senere har været af svingende kvalitet dømt ud fra de tilrådehavende klip fra 2018-koncerterne.

Manden med den karakteristiske bandana, lavthængende guitar, åbentstående skjorte og ru stemme blev født et par år før 2. Verdenskrigs ophør i en forstad til London. Drengeårene gik paradoksalt nok med at synge i kirkekor. Hans engleblide tenorstemme lød i Guds hus, indtil puberteten satte en stopper for salmesang og nadvergang. Senere, efter at være blevet smidt ud af den lokale artschool, stod den på guitar og bluesmusik. Han lærte Mick Jagger og Brian Jones at kende omkring 1961-62. Deres livsstil fik snart det fælles lejemål i London til at minde om en befængt hygiejnebombe med plader, instrumenter og madrester overalt.

Efter The Rolling Stones´ gennembrud og fokus på at skrive egne sange udviklede Richards sin personlige spillestil, der bestod af effektive guitarfigurer og fængende korte melodilinjer, der blev føjet sammen til en helhed af korte og enkle Chuck Berry-inspirerede soli, som klart understregede, at han ikke var sat i verden for at blive til en virtuos hurtigkarl på sit instrument.

Til gengæld blev Keith Richards fra slutningen af 1960´erne og starten af 1970´erne, hvor bandet toppede rent kunstnerisk, banebrydende og stildannede ud i at kombinere akustiske og elektriske guitarer, så de dannede et organisk lydbillede, der vævede sig ind og ud af hinanden i ofte sirlige mønstre. Dette gav både variation og krop i musikken. Efterhånden som The Rolling Stones opnåede status som en af rockmusikkens betydeligste grupper, skabte Keith Richards en mytedannende karakter, der på mange fans virkede både ægte og indbegrebet af cool: Manden arbejdede og levede hårdt med de risici, som udmarvende turneer og et enormt forbrug af stimulanser indebar.

Med tiden har Keith Richards lagt de mest ekstreme vaner på hylden og er blevet far og bedstefar op til flere gange. Selvom han er udpræget holdspiller og mindre high society-dyrkende end Mick Jagger, er det alligevel blevet til flere soloplader og gæsteoptrædener i forskellige musikalske sammenhænge og stilarter. Efter at have læst hans biografi ´Life´ fra 2010 sidder man tilbage med en fornemmelse af, at han er tro mod sine rødder og værdier til trods for den megen glamour og rigdom, hele bandet og følge har været ombejlet af.

Dette kræver rygrad og integritet. Måske er det grunden til, at manden med de ni liv stadig står oprejst om end på let vaklende ben.

Mick Jagger

23. juli 2018

I dag kan verden sige ”Happy 75, Michael Philip Jagger”, bedre kendt som Sir Mick, rockens adræt og dekadent dansende forfører og frontmand hos The Rolling Stones i mere end 50 år. Fra dag et bag mikrofonen fandt denne karismatiske kvindebedårer ud af, at han kunne få selv borgerskabets bornerte døtre og sågar deres mødre til at hvine henrykt, når han rystede røv, rullede med hofterne og krængede de enorme læber frem i et sultent og lystent rovdyrssmil.

Foto: Henrik Hildebrandt

Foto: Henrik Hildebrandt

Parken i København 1995

Jagger er tilmed en dygtig forretningsmand, smart, intellektuelt velbegavet, showman af yderst sjælden karat, stadig et stilikon, hæmningsløs skørtejæger og ikke mindst en talentfuld sanger og sangskriver med visse evner som guitarist, mundharpespiller og pianist. Sir Mick er en funky bluesman pr. excellence og en af vor tids største personligheder.

´The Stars Are Out Tonight´ kan købes på nettet eller i boghandelen

Foto: Henrik Hildebrandt

Foto: Henrik Hildebrandt

Organisationer: