Primære faneblade

Lukket

Leder: Du er ikke iværksætter, Uffe Elbæk - du er projektmager. Og det er noget helt andet.

Uffe Elbæk omtaler sig selv som serieiværksætter - men er han nu også det?

Foto: ft.dk til pressebrug / fotograf: Steen Brogaard
Uffe Elbæk. Foto: ft.dk til pressebrug / fotograf: Steen Brogaard

Uffe Elbæk bør være mere opmærksom på forskellen mellem iværksætteri og projektmageri

I forbindelse med en kritik af Liberal Alliances formand får Uffe Elbæk omtalt sig selv som "serieiværksætter" - men er han nu også det?

En af de væsentlige sondringer, man bør holde sig for øje i Danmark hvor det offentlige er indblandet i så meget, er forskellen på iværksætter og projektmager. Men det vender vi tilbage til.

Først lidt af de vildfarelser Uffe Elbæk under anklagen i Berlingske "Vanopslaghs åndelige fattigdom plager særligt de neoliberale" retter imod Alex Vanopslagh.

Uffe Elbæk skriver at han ikke bryder sig om Vanopslaghs betoning af at noget skal kunne betale sig – "At det kan betale sig":

Jeg ved nærmest ikke noget værre end de fem ord. Og jeg tror simpelthen ikke på, at flid og initiativ er styret af noget så fattigt som om det kan betale sig eller ej.

Som serieiværksætter har det i hvert fald aldrig været noget af det, der har drevet mig eller de iværksættere, jeg har mødt undervejs.

Men Uffe Elbæk, det er jo også fordi at det mere har været projektmageri end iværksætteri som du har beskæftiget dig med.

Ude på det frie marked hvor de fleste iværksættere befinder sig, der skal noget kunne betale sig hvis det skal overleve den indledende fase. Om "noget kan betale sig" er simpelthen bare udtryk for om folk frivilligt er villige til netop at betale for det.

Iværksætteri er altså baseret på frivillighed.

Projekmageri er derimod baseret på at staten tager penge fra nogen og giver til nogle andre. Så er det ganske rigtigt ikke længere nødvendigt at det kan betale sig.

Men intet samfund kan leve af projektmageri. Det er en luksus forbeholdt den kreative klasse. Det egentlige iværksætteri handler om overlevelse.

Du har læst et indlæg på Folkets.

Uden opbakning fra læserne ville vi ikke kunne bringe det.

Bliv betalende bruger og støt den frie journalistik i Danmark.

Se fordele

Seneste ændring: 
11/12/2019 - 15:34

Kære læser,

Med FOLKETS har jeg skabt en medieplatform der er uafhængig af statsstøtte.

Den uafhængighed er enestående i Danmark hvor medierne har snablen dybt nede i skatteborgernes lommer. De får milliarder af staten. Hold kæft-bolsjer, kalder jeg det.

Bør der ikke være medier som går systemet kritisk efter i sømmene. Hvor fokus er dybere end de enkelte politikeres fadæser eller rød mod blå blok.

Hvis du kan se hvorfor det er vigtigt med uafhængige medier, må næste spørgsmål være – hvordan?

En dag er denne side helt tom, hvis ikke du bakker op.

Meld dig til her.

Og god læselyst,
Lennart Kiil