Videnskab.dk er et forskningsformidlingsmedie som delvist er skattefinansieret.
Og nu har man åbenbart besluttet sig for at slå sig på aktivismen også.
I den forbindelse opretter og bestyrer Videnskab.dk facebook-gruppen med det ambitiøse navn Red Verden.
Men hvad skal verden reddes fra?
Hvem skal redde den?
Og med hvilke midler?
Som disse tre spørgsmål illustrerer, så har Videnskab.dk begivet sig ud på dybt vand. Det at redde verden er ikke sådan lige til.
Ej heller er det lige til at blive enige om hvad verden skal reddes fra. Objektivt går det på mange måder bedre end nogensinde før i verdenshistorien.
Men ideen om en nødlidende verden som du og jeg så kan redde, det er naturligvis en ide som har en stor tiltrækningskraft på mange mennesker. Der er jo nærmest noget religiøst over det.
Ikke overraskende fylder spørgsmålet om klima temmelig meget i gruppen Red Verden. For klima er for tiden det som verden skal reddes fra.
Her har man så fra Videnskab.dk's side lagt sig fast på kuldioxid som den store satan. Det vil sige man antager at mennesket er hovedansvarligt for klimaforandringer.
Men når man laver aktivisme og vil redde verden og inviterer andre ind, så risikerer man også at andre ser anderledes på tingene og har en anden prioriteringsrækkefølge.
Videnskab.dk vil på den ene side gerne bruge aktivisme til at aktivere læserne og have dem til at blande sig og dele viden.
Men på den anden side vil Videnskab.dk gerne bevare kontrollen og definere præmisserne. Det er jo ikke ligefrem en ukendt problemstilling. Hverken i traditionelle medier eller de stadigt mere dominerende sociale af slagsen.
Videnskab.dk opdager så i Red Verden at ikke alle deler Videnskab.dk's egen tilgang til at redde verden.
Og reagerer den 8. januar i år ud på eftermiddagen med følgende opsang til brugerne:
Vi strammer grebet om gruppen det næste stykke tid.
Mere konkret bliver der slået hårdere ned på udsagn, som uden solid faglig opbakning forsøger at så tvivl om etableret videnskab. Det er sket i flere og flere opslag og kommentarer gennem de seneste uger, især når vi taler klima. Det ødelægger gruppens fokus på løsninger og konstruktive indspark. Og det stopper her.
Fra nu giver det en advarsel allerede ved første bemærkning i retning af, ”CO2 spiller ingen rolle for global opvarmning” eller ”mennesket har ikke noget synderligt ansvar for klimaforandringerne” eller lignende udsagn i åbenlys modstrid med al god videnskab på området.
Ved anden bemærkning bliver man smidt ud af gruppen.
Se debatreglerne, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ved at begive dig ud i advarselsudløsende territorium.
OBS: Tolerancetærsklen ligger meget, meget lavt de næste dage. Likes til klimabenægtende påstande og grine-smileys af opslag, som på solidt grundlag adresserer klimaforandringer og deres løsninger, vil også blive betragtet som et brud på debatreglerne i denne periode og medføre advarsel eller udsmidning.
Opslag og kommentarer, som falder uden for gruppens formål, vil samtidig blive slettet.
Og for lige at imødegå de bemærkninger, der kunne komme om ”censur”, ”ensretning”, ”ekkokammer”, ”statsstyret kommunisme”, og hvad der ellers kan blive kastet rundt enkelte steder: Gruppen har indtil videre fungeret i meget frie, klart definerede rammer med god tålmodighed fra administrator, mange venlige bemærkninger, videnskabelige henvisninger, input til kildekritik og kærlige puf i retning af god videnskabelige viden, som gruppen hviler på. De vil stadig være der.
Men denne nye, midlertidige linje, er et vink med en vognstang om, at vores åbne tilgang til alle medlemmer ikke er til for at blive misbrugt, udnyttet eller gentagne gange testet til sine grænser. Tillid skulle gerne avle tillid. Er man ikke med på den, hører man til i andre fora.
Videnskab.dk vil redde verden – grine-smileys vil blive betragtet som et brud på debatreglerne.
Jo, jo.
Hele opslaget kan findes Facebook.