Gå til hovedindhold

Askepot-effekten: Børn har bedst af at bo ved deres egne forældre

Indsendt af Lennart
Bare så du ved det, Mette

Der er mange myter forbundet med familier og politik.

Og endnu flere med familiepolitik.

Af mange grunde og årsager.

Lad os få bragt lidt oplysning i spil.

En af de største undersøgelser af familiers betydning for børn nogensinde i verden, er den amerikanske Fourth National Incidence Study of Child Abuse and Neglect.

Undersøgelsen ser blandt andet på risikoen for forskellige former for børnemisbrug, omsorgssvigt og mistrivsel under forskellige familieformer.

Og resultaterne er ikke til at tage fejl af.

I udgangspunktet er det klart bedst for børn at bo med begge deres biologisk forældre - hvor forældrene er indgået i ægteskab.

Det er klart bedst!

Ideen om at staten og det offentlige kan flytte rundt på børn og placere dem andre steder end i deres eget hjem, den ide skal mødes med enorm skepsis og kritik.

Der er sager hvor det er nødvendigt, ja.

Men det skal ikke være nogen målsætning som Mette Frederiksen i spidsen for den socialdemokratisk regering har gjort det til.

Nu vil nogen måske indvende at man ikke kan bruge resultaterne fra en amerikansk undersøgelse til noget i Danmark fordi forholdene er forskellige i de to lande.

Det er bare forkert.

På tværs af landegrænser og kulturer kan man finde samme mønster: Børn har alt andet lige bedst af at være ved deres egne biologiske forældre - allerbedst hvis disse er lovformeligt gift.

Denne effekt er så universel at den har et navn. På engelsk taler man om the cinderella effect, på dansk vil jeg døbe dette fænomen Askepot-effekten.

Så selvom de fleste plejefamilier er gode og fortjener en stor anerkendelse for det vigtige arbejde de gør, så skal man ikke lukke øjnene for realiteterne.

Og som samfund må målet være at børn er hos deres egne forældre - ikke hos andres.

Bilag