Annonce

Kommercielt

Plantebaseret mad - hvad er det og hvordan gavner det?

En verden hvor klimakrisen presser på, og politikerne desperat prøver at finde en løsning på problemet med langsigtede planer og mål, der skal opfyldes 10 år ud i fremtiden, så kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad der kan gøres i borgerens liv.

Har du nogle gange tænkt over, hvad du kan gøre på et personligt plan for klimakrisen, så er en plantebaseret kost - i større eller mindre grad - noget som du kan overveje.

Hvis du vil blive klogere på, hvad plantebaseret mad er, så kan du læse mere her, hvor du netop bliver klogere på dette, samt hvordan det gavner.

Hvad er plantebaseret mad?

En plantebaseret kost består af en lang række forskellige madvarer i form af hele og uforarbejdede planter som for eksempel frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, frø, fuldkort og eventuelt også et supplement af små mængder animalske produkter.

Læs mere om plantebaseret mad til dig som er veganer og vegetar.

Der er nemlig en lille smule forskel på plantebaserede måltider og plantebaserede produkter: hvor et plantebaseret produkt består 100% af planter, kan et plantebaseret måltid nemlig godt nøjes med som udgangspunkt at bestå af et måltid bestående af plantebaserede produkter, hvortil animalsk tilbehør serveres.

På hvilke måder er en plantebaseret kost fordelagtigt?

Dette spørgsmål afhænger først og fremmest af, hvad du betragter som fordelagtigt.

Hvis spørgsmålet skal forstås som fordelagtigt for dig og dit fysiske helbred, så er svaret nemlig svært at svare på, da der kan være mange forskellige grund til, at det enten er eller ikke er en god mulighed. Dette er noget, som du kan snakke med en ernæringskonsulent eller din læge om, da en plantebaseret kost er rig og fattig på andre områder end den traditionelle kost, hvor kød og animalske produkter er inkluderet.

Hvis spørgsmålet til gengæld henvender sig mod, hvorvidt det er fordelagtigt for klimaet, så er svaret et rungende ja, og det er der flere eksempler på.

Først og fremmet er det blevet vist, at veganere udleder halvt så meget CO2 om året som en kødspiser, og per indført kødfrie dag, sparer du klimaet for 95 kg CO2 om året.

Derudover er det også blevet vist, at den plantebaserede kost hjælper klimaet mere end mange andre tiltag, der også tages for miljøet. For eksempel vil det tage en person, der vælger at undgå produkter fremstillet i plastik, 11 år længere at beskytte klimaet mod samme CO2 udledning, som en person der starter en plantebaseret diet.