Gå til hovedindhold

Putin fik kold skulder af vigtig allieret - men det blev forbigået af danske medier

Tidligere på året blev en opstand nedkæmpet i det enorme land Kasakhstan, en af Ruslands store naboer mod syd og en vigtig allieret i militære og økonomiske anliggender for Rusland.

Folk i Kasakhstan var øjensynlig blevet trætte af arbejdsløshed og ekstrem ulige fordeling af landets goder - og af stigende priser på brændstof. Fra landets præsident Tokayev lød det dog at oprøret var styret af udenlandske terrorister.

Kasakhstans regering fik hjælp til at kvæle oprøret fra selveste Putin. Oprøret blev hurtigt nedkæmpet på brutal vis, blandt andet med ordre til politi og militær om at skyde på civile.

Det var Kasakhstan.

Hvideruslands Lukasjenko fik også tidligere hjælp af Putin til at slå et lignende oprør ned, og står nu skulder ved skulder med Putin omkring invasionen af Ukraine - omend han foreløbig ikke har sendt egne tropper ind.

I det hele taget sker det med jævne mellemrum at Putin hjælper sine allierede med at slå folkelige oprør ned. Og så skylder regeringerne, som får den hjælp til at beholde magten, jo Putin en tjeneste.

Men Kasakhstan makker ikke ret. Ikke som Hviderusland.

Kasakhstan vil ikke have noget med Putins invasion af Ukraine at gøre. Kasakhstan vil end ikke bakke op om en russisk overtagelse af de østlige regioner i Ukraine.

Der har også været forlydender om at Kasakhstan har afvist en anmodning fra Rusland om militær assistance, men det kan ikke bekræftes - hverken at der har været en sådan anmodning og i givet fald om den er blevet afvist.

Det mest interessante er at Kasakhstans regering så klart afviser at bakke op om Putins territoriale krav uden for Rusland, så kort tid efter at Putin har hjulpet selvsamme regering!

At Kasakhstan ikke bakker op om invasionen af Ukraine eller Ruslands destabiliseringsforsøg i den østlige del af Ukraine, kan nok forklares med flere ting.

Kasakhstans præsident Tokayev siger at hans land er tilhænger af "integritet og suverænitet."

Tokayev er med andre ord tilfreds med at Kasakhstan er et selvstændigt land og har ingen interesse i at Putins fremfærd i Ukraine danner præcedens.

Ideen om en suveræn stat i Kasakhstan gjorde Putin grin med i 2014 hvor han sagde at der aldrig havde været en selvstændig stat i området. Den slags gør indtryk og er blevet værd at huske på igen.

Og den slags noterer nabolande sig. Også dem som på papiret er nære allierede. Putins evindelige denigration af Ruslands naboer gør ham ikke just mere populær - under overfladen af frygtbaseret underkastelse.

Og det er ikke kun Kasakhstan der fornemmer at Putin egentligt ingen respekt har for dem, som rækker udover hvad han selv kan bruge dem til på kort og lang sigt.

Sådan er det nok også med de fleste andre nabolande. Derfor bliver Putin isoleret.

Putin er simpelthen gået for langt den her gang. Han har nu også i handling vist hvor lidt respekt han har for andres "integritet og suverænitet" - for nu at bruge Tokayevs ord.

Og hvis Putin ovenikøbet bliver svagere, hvis tingene trækker ud, og han ligner en fiasko, så vil hans tidligere allierede ikke have store problemer med at distancere sig fra ham - for det er ikke kærlighed som binder dem sammen, kun frygt og nogle interesser som bliver svagere nu.

Putin har også fokuseret sin magt i og omkring Ukraine nu. De andre lande ved godt at han på den måde er svagere andre steder omkring Ruslands enorme grænseområde - en nærmest ufattelig stor omkreds - hvor andre lande ligger på stribe.

Endvidere er mange af de store nabolande ligesom Rusland - dog i mindre grad - rige på naturressourcer, og mon ikke de øjner muligheder for gevinst hvis Rusland også på lidt længere forsvinder fra markedet.

Kasakhstan er sammen med Armenien, Hviderusland,Kirgisistan, Tadsjikistan og Rusland en del af militæralliancen CSTO. Herfra har der været stille efter Putins invasion af Ukraine.

Armenien afviser ligesom Kasakhstan at anerkende at Donetsk og Lugansk skulle være uafhængige af Ukraine. Armenien går altså også stik imod Putins planer.

Lige nu virker det nærmest som om det kun er Hviderusland som for alvor bakker op om Putin - og det er vel mest fordi Hviderusland reelt er blevet reduceret til en vasalstat.

Det har de andre naboer intet ønske om også at blive.

Danmarks magasin om identitetspolitik – #idpol, men også om væren og eksistens, og essens og identitet.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.