·Satire og magtkritik siden 2013· 

Hun har det faktisk ret så godt - tror hun blir snydt i stort og småt

Af Lennart, 9. marts, 2023
Media
Image
Linea Søgaard-Lidell. Foto: Marie Hald
licens

Linea Søgaard-Lidell. Foto: Marie Hald

Hun er ligestillingsordfører for regeringspartiet Venstre.

På Berlingske er hun citeret for at sige:

Vi lever i en verden indrettet til mænd

Her har vi en kvinde som klarer sig godt.

Men alligevel bærer hun tilsyneladende rundt på den deprimerende vrangforestilling at alt i verden er indrettet på mænds præmisser.

Du er måske ikke klar over det, men alt fra sikkerhedsseler til medicinske præparater er indrettet efter mandekroppen – ja, selv mobiltelefoner er tilpasset størrelsen på en mandehånd.

Påstår hun.

Påstanden om at alting er udviklet til mænd, fremkommer med jævne mellemrum.

For nylig lød det blandt andet at der først på det allerseneste var fremkommet en crash test dummy som tog højde for kvinders størrelse.

Jeg faktatjekkede den påstand her:

Først nu er en "kvindelig" crash test dummy udviklet, skriver medierne - men passer det nu også?

Hvis man efterprøver den her ide om at alting er udviklet til mænd, og man totalt overser kvinders eksistens når der udvikles produkter til dagligdagen, så holder den ikke vand.

Spørgsmålet er derfor hvorfor en på overfladen privilegeret kvinde som Linea Søgaard-Lidell fremfører en teori om virkeligheden som viser sig ikke at være retvisende.

Problemet set udefra er at man kan bruge meget tid på at tilbagevise den slags nonsens ved at pege på at det faktisk ikke er tilfældet at alting er tilpasset mænd.

Men disse påstande bliver så bare justeret eller også ignorerer man simpelthen modbeviserne.

Derfor bliver det næste spørgsmål om en sådan fejlopfattelse af verden har et andet sigte end at sige noget om hvordan tingene faktisk forholder sig.

Hvorfor udbrede en opfattelse af at kvinder hele tiden bliver overset og der aldrig bliver taget hensyn til dem?

Hvorfor skabe en myte der er så polariserende?

Man kan sige at Linea Søgaard-Lidell som ligestillingsordfører har en interesse i at hendes område ikke bare er opspind. Hvis der vitterlig er uligestilling overalt ned i de mindste detaljer, så er en ligestillingsordfører jo pludselig en enormt vigtig person.

Hun skriver selv omkring sin påstand om at alting er indrettet på mænds vilkår:

Det er, mener jeg, et overset ligestillingsproblem

Og dermed validerer hun sin egen store betydning.

Men hov, hun konkluderer at det er et ligestillingsproblem uden at føre bevis for sin påstand om at kvinder forbigås når der skal udvikles produkter til dagligdagen.

Lad os tage de eksempler hun selv kommer med.

  • Sikkerhedsseler

Faktisk er det sådan at disse kan justeres efter højde. Så hvis en mand eller kvinde er lav eller høj, så justerer de selen efter det.

Hvis de da ellers gider.

For sagen er nok den at folk rundt omkring faktisk ikke opfatter det som et stort nok problem til at de selv vil gøre noget ved det.

Og hvorfor er det et ligestillingsproblem? Findes der måske ikke høje kvinder eller lave mænd?

Så er der påstanden om at

  • medicin er udviklet kun til mandekroppe

Det passer simpelthen ikke.

For det første deler mænd og kvinder en lang række basale biologiske funktioner. Og inden for de områder hvor der er store forskelle, der bliver der netop taget højde for de kønsforskelle som eksisterer.

Inden for medicin og naturvidenskab har man nemlig heldigvis endnu ikke helt købt ind på den kønsopfattelse som politikere - og ikke mindst ligestillingsordførere - ellers normalt gør sig til talskvinder for.

Ja. Lad os gå lidt mere ned i den:

For det virker da mærkeligt at en politiker som er hjemmehørende i et parti der selv har gjort det muligt gennem lovgivning at personer kan bestemme deres eget køn ved at ændre deres cpr-nummer, pludselig kommer med en så biologisk deterministisk tilgang som det her er tilfældet.

Nu er køn pludselig igen noget som er afgjort ved vores anatomi.

Man kunne næsten få den opfattelse at de her politikertyper slet ikke har nogen forståelse for hvad køn egentligt er for en størrelse og bare udskifter deres opfattelse af køn alt efter hvad der lige kan promovere dem selv eller en bestemt sag som de er faldet over og interesserer sig for på et givent tidspunkt.

Men hvad med mobiltelefoner så? Er de ikke tilpasset mænds større hænder?

Hey! Hvem siger at kvinder har små hænder og mænd har store?

I hvert fald ikke Donald Trump.

I øvrigt findes mobiltelefoner i et hav af forskellige størrelser. Og det skulle såmænd ikke undre mig hvis kvinder selv vælger at købe modeller med en stor skærm i mindst samme omfang som mænd.

Måske er det i virkeligheden lige så meget kvindelige forbrugere som har trukket udviklingen i retning af større enheder - jeg ser dem i hvert fald lige så ofte glo på deres skærme som mænd.

Basalt set beror Linea Søgaard-Lidells påstand om at verden er indrettet efter mænd, på en opfattelse af at alle mænd har en bestemt statur og alle kvinder har en anden bestemt statur. Og at man ud fra denne statur kan sige noget om kønnets almene behov og ønsker.

Det er nøjagtigt den slags biologisk reduktionisme, endda i en meget grovkornet udgave, som ellers normalt er meget fremmed for de toneangivende lag i vores samfund.

For ellers hører vi jo fra den kant altid om at man ikke kan generalisere og at kvinder og mænd er forskellige både inden for og imellem kønnene.

Problemet er bare at så er det jo heller ikke synd for nogen. Og der er ikke noget offer eller nogen krænker. Eller noget arbejde til en ligestillingsordfører.

Uden forskelle kan intet jo være mere indrettet på nogen end på andre.

Venstres ligestillingsordfører: Vi lever i en verden indrettet til mænd

Organisationer
Sektion

Hov 🧐 — mangler der ikke noget?

Folkets Avis har ingen betalingsmur

...og for at beskytte dit privatliv...

heller ingen reklamer

Se hvordan du støtter avisen