Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse De tager røven på os - igen

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

De tager røven på os - igen

Skrevet af Lennart Kiil

Politikerne på Christiansborg er vældigt dygtige til at skjule deres grådighed og egoisme på borgernes bekostning. Hvis man kigger lidt nærmere på forløbet omkring vederlagskommissionen, finder man endnu et klart eksempel på dette.

Nu er det jo sådan, at Folketingspolitikerne er i den meget enestående situation, at de bestemmer deres egen løn. Og at deres løn er fuldstændig uafhængig af, hvor meget de laver og om de gør det godt eller skidt for befolkningen.

Men det ser alligevel for skidt ud på avispapiret, hvis politikerne skænker sig selv meget klækkelige lønforhøjelser i en tid, hvor man de fleste andre steder oplever stagnation eller decideret løntilbagegang.

Hvad gør man så?

Jo, men nedsætter da bare en kommission!

Og for ligesom at vise hvor oprigtig man er, så melder man på forhånd ud, at man har tænkt sig at efterkomme kommissionens anbefalinger - uanset hvad disse så end måtte være.

Nu har man så ligesom aflagt sig ethvert ansvar for enhver væsentlig ændring i lønnen. Men hvad nu hvis kommissionen skulle få den frygtelige idé at skære i lønnen eller nogle af de mange andre særtillæg og frynsegoder politikerne nyder godt af?

Jo, den situation har man selvfølgelig sikret sig imod fra starten ved at sammensætte kommissionen på en sådan måde, at anbefalingen derfra med altovervejende sandsynlighed bliver flere privilegier og højere løn - ikke lavere.

Kommissionen består således ikke af hr eller fru Danmark eller repræsentanter for befolkningen. Nej, den består såmænd udelukkende af repræsentanter fra den herskende klasse selv: Altså af tidligere og nuværende embedsmænd og politikere.

Således er formanden for kommissionen, Michael Christiansen, tidligere departementschef og nuværende formand for DR's bestyrelse. Han har netop fået en påtale fra Rigsrevisionen, fordi han har været for rundhåndet med lønstigninger til chefen i DR:

DR-chefen Maria Rørbye Rønn har under Michael Christiansens DR-formandskab modtaget en årlig lønstigning på ikke mindre end 700.000 kroner. Hendes løn er nu på 3,5 millioner kroner årligt, hvilket er væsentligt mere end andre ledere i det offentlige får. Trods alt.

Michael Christiansen er altså den helt rigtige mand at have på formandsposten for vederlagskommissionen. Set med politikernes øjne. Han er gavmild med borgernes penge.

Og Michael Christiansen har da også allerede udtalt om sit arbejde i vederlagskommissionen, at "man tager jo ikke løn fra folk."

Jo, det gør man faktisk, hvis folk ikke udfører deres job ordentligt. Eller hvis resten af befolkningen oplever reallønsnedgang.

Men det er rigtigt nok givet, at man ikke kan forvente, at den sluttede kreds af gensidigt priviligerende mennesker fra den herskende klasse vil gøre det samme med hinanden.

For uanset hvor høj skatten er, eller hvor meget servicen halter - eller prioriteringerne roder - i det offentlige, så er en ting sikkert. Politikernes løn skal da op!

Og det har man nu også sikret sig vil ske - samtidig med at man har afskrevet sig ansvaret herfor gennem en snedig kontruktion med det fine, lange og bureaukratiske navn: Vederlagskommission.

Del De tager røven på os - igen