Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Kan vi spare os ihjel, eller ende som Grækenland.

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Kan vi spare os ihjel, eller ende som Grækenland.

Mads Vagn Christensen havde et indlæg : Vi kan spare os ihjel, eller til vi kommer til at ligne Østtyskland før murens fald. Det er jeg ikke helt enig med ham i, tvært imod.

Danmark har blodrøde tal på bundlinjen. For at vise handlekraft beordre politikerne generelle besparelser (salami metoden). Hvis det var en privat virksomhed, som havde underskud på driften ville man dels skære de aktiviteter væk som var underskudsgivende, dels gøre noget for at sælge mere af det man tjener penge på.

Den danske velfærdsmodel er baseret på, at der er en høj beskæftigelse og relativt få på overførselsindkomst. Sådan er billedet ikke i dag. Den voldsomme afsætningskrise vi blev ramt af i 2008 kaster stadig en skygge over store dele af erhvervslivet. Vi hører stadig om danske virksomheder som flytter produktionen til udlandet.

En af hovedårsagerne til det danske underskud skyldes manglende skatteindbetaling fra de tusindvis af produktionsmedarbejdere som blev ledige da krisen begyndte og som i dag er på dagpenge eller kontanthjælp. Og helt grundlæggende er det skatten fra de privatansatte som yder et betydeligt bidrag til stat, regioner og kommuner. Det som trækker i den anden retning er de mange danskere på overførselsindkomst. Derfor har staten et underskud på kr. 67 milliarder i 2016. Det er det maksimale vi kan låne før vi rammer låneloftet.

Danmark jubler over den globaliserede Verden. Billige biler og elektronik fra Fjernøsten, lave oliepriser og rekordlav rente. Det eneste som er klippefast er de danske lønninger. Og det er en årsag til outsourcing og arbejdsløshed.

Med den høje indkomstskat vi har i Danmark er det urealistisk at tvinge folk ned i løn. Men vi kunne prøve at tænke nyt. Kreere et nyt arbejdsmarked som kunne konkurrere med vore nabolande. Tilbyd dagpenge- og kontanthjælps modtagerne at de kan tage et arbejde til kr. 60 eller kr. 70 i timen, hvor de kun betaler en symbolsk skat på 10%. Ordningen er et spareforslag idet staten vil spare netto kr. 100.000 i kontanthjælp og kr. 150.000 i dagpenge for hver der kommer i arbejde. Og de der kommer i arbejde vil få et større rådighedsbeløb end med kontanthjælp. Et job til kr. 60 i timen giver ca. kr. 10.000 om måneden og et til kr. 70 giver kr. 11.400. Så her kan vi virkelig tale om at det kan betale sig at arbejde. Ifølge Danmarks Statistik er der 28.000 arbejdsløse kontanthjælpsmodtagere, 16.000 aktiverede og 11.000 arbejdsparate. Dertil kommer 78.000 dagpengemodtagere.

Ordningen vil selvfølgelig give et ramaskrig fra fagforeningerne og vil kræve lange treparts forhandlinger.

Men vi ville se en række nye industrier vokse frem eller gamle, som vil trække produktionen tilbage til Danmark. Det vil også være en chance for 90% af de indvandrere som ikke har en uddannelse. På den måde kan de få nogle kompetencer som de kan bruge når de skal tilbage til hjemlandet.

Del Kan vi spare os ihjel, eller ende som Grækenland.