LEDER: Har du et problem med åbenhed, Morten Bødskov?

Skrevet af Lennart Kiil

Socialdemokraterne har det svært med kritiske medier.

Nu er den gal, fordi TV-vært og journalist Clement Kjersgaard har stillet spørgsmål til socialdemokraterne i et åbent brev.

Det mener Morten Bødskov åbenbart ikke, man må. Som reaktion på det åbne brev, siger Bødskov:

Det rejser det helt åbne spørgsmål, om Clement Kjersgaard er sprunget ud som politiker – eller om han stadig er journalist

Men åbne breve er faktisk en udbredt journalistisk fremgangsmåde, og det er ikke overraskende, for åbne breve er sværere at smyge sig uden om for magthaverne.

Nu er det jo heller ikke just noget nyt, at Bødskov har et problem med åbenhed.

Bødskov var hovedansvarlig for offentlighedsloven, som i folkemunde fik det mere dækkende navn mørklægningsloven.

Med offentlighedsloven fik Bødskov og resten af magthaverne bedre muligheder for at holde ting skjult for offentligheden.

Så et åbent brev med kritiske spørgsmål er nok ikke lige den mands kop te.

I det hele taget har top-ledelsen i socialdemokratiet ved flere lejligheder vist sig at have et problem med åbenhed og en kritisk presse.

Det er kun få år siden, Henrik Sass Larsen truede "de borgerlige medier" med at lukke af for mediestøtten, hvis ikke de makkede ret og lagde indholdet om efter socialdemokratisk målestok.

Man må bare sige, at pressen aldrig må bøje sig for de bølle-metoder, vi ser i toppen af dansk politik - ikke mindst i socialdemokratiet.

Men sandheden er, at langt de fleste medier - med Folkets Avis som notabel undtagelse - modtager mediestøtte og dermed dybest set er i lommen på den etablerede magt her i landet.

Så jo, Bødskov, Sass Larsen og andre magtfulde politikere kan true medierne til en form for selvcensur eller tilbageholdenhed i forhold til fremsættelse af kritik.

De etablerede medier er glade for mediestøtten, fordi den polstrer lønningerne. Derfor bliver der i de gamle medier lagt låg på megen kritik af systemet. Desværre.

Men på sigt får Bødskov og kompagni ikke bugt med åbenheden.