Gå til hovedindhold

200 millioner i årligt "grønt tilskud" til Facebook – betalt af dig og mig

Facebook har købt en stor grund nær byen og bygger der over de næste par år et stort moderne datacenter, der skal drives af 150 medarbejdere. En rigtig solstrålehistorie. 

Facebook reklamerer tilmed med at det nye datacenter vil være 100% drevet med grøn energi - det er altså den danske vindmøllestrøm man har forelsket sig i, og som man gerne vil have lov til at bruge. 

Men der er ugler i mosen.

For en af betingelserne for at Facebook ville bygge datacentret ved Odense var, at PSO-afgiften først skulle afskaffes. Og det fik Lars Christian Lilleholt (V) gennemført for et par måneder siden og dermed faldt tingene i hak. 

Problemet er bare, at de cirka 1 milliard kWh, som sådan et datacenter bruger om året, dermed vil koste Facebook en betaling for el på ca 17 øre/kWh - eller 170 millioner, men den betaling som vindmølleejerne skal have for at levere de mængde strøm vil udgøre mindst 370 millioner.

Mankoen - ca 200 millioner kr om året - vil skulle betales af de danske skatteydere. 

Prisen for Danmark, for at tiltrække virksomheden er altså et "grønt tilskud" på over 1 million kroner per arbejdsplads, som virksomheden skaber i Danmark. En høj pris som medarbejderne næppe kan hævdes at bidrage til samfundet med.

Samtidig må man formode, at Facebook næppe vil placere sine indtægter her i landet og dermed heller ikke vil komme til at betale skat her i nævneværdigt omfang.

Lægger man dertil, at det gigantiske energiforbrug, svarende til 3 procent af Danmarks samlede elforbrug, vil belaste vores miljøregnskab overfor EU og dermed vil komme til at betyde krav om reduktioner andre steder i landet, og at virksomheden også vil bruge enorme mængder kølevand, som skal trækkes op af undergrunden, vil prisen i sidste ende blive langt højere for dansk konkurrenceevne og miljø. 

En trist affære, som politikerne i regeringen og Odense forsøger at sole sig i.

Men nogle gange kan man også købe guld for dyrt.