Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse "Så kom bestillingerne: Næsten ikke noget til Ozzy, fisk til Tony og -hold nu fast- VEGAN til Geezer og Bill"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

"Så kom bestillingerne: Næsten ikke noget til Ozzy, fisk til Tony og -hold nu fast- VEGAN til Geezer og Bill"

Skrevet af Knud Damgaard

1998 – debutår, første gang for mig som kok – grill-mester bag Orange og første gang for Black Sabbath på Roskilde Festival.

Det var også på den første dag at de var på, så jeg havde absolut en debut, der ville noget!

Black Sabbath var lige blevet gendannet med Ozzy som sanger, til den store Ozzfest turne året før. De optrådte både med den originale trommeslager Bill Ward og erstatningstrommeslageren Winnie Appice, i Roskilde var Ward for syg så det var Appice der var med.

Bandet kom ret tidligt. Det summede af aktivitet, og der var selvfølgelig en enorm rider med deres ønsker. Et af de punkter, jeg husker bedst, var:

"Der må under ingen omstændigheder være alkohol bag scenen!"

De havde åbenbart lært at de bånd, de havde lagt på hinanden i forbindelse med tidligere uoverensstemmelser, kunne opløses i alkohol.

Ozzy, som på en eller anden måde var den mest fremtrædende hele dagen, havde medbragt et enormt entourage; Sharon, hans kone og manager, deres 2 børn, Kelly og Jack, plus det løse på en 40 – 50 stykker, som skulle alt muligt for at få det hele til at spille.

Sharon og ungerne, barnepiger og personlige assistenter havde sat sig ved et bord lige foran grillen, ca. 2 – 3 meter væk, så man kan vist roligt sige, at vi fik set en del til hinanden. Når der er børn tilstede har jeg altid et særligt fokus på dem – det må være enormt kedeligt at være barn på sådan en turne, så lidt ekstra fokus og venlighed fra nogle af de voksne er en god ting.

Kelly som dengang måske har været 12 – 13 år fattede hurtigt at kokken bag grillen var hyggelig at snakke med og hos ham kunne man få næsten lige hvad man ville at spise. Ikke så mange år senere har vi set Kelly i sit eget show, hvor hun fremstod som en pige der havde spist sundt og meget, samtidig med at hun var blevet ret selvstændig og førte sig frem. Sådan var Kelly ikke den dag på Orange, hun var en lille sky pige som var meget stille og meget venlig – jeg skal love for at hun er kommet efter det.

I løbet af dagen fik hun spist en del flere pølser og flæskesteg sandwich end hun plejede, for da de skulle hjem, kom Sharon op til grillen og gav mig hånden og takkede for at have været så rar overfor børnene og at det var helt fantastisk, at Kelly havde spist så meget, hun plejede nemlig at være umulig at lokke mad i. Se, det er jo en dejlig besked at få.

Da de endelig var taget af sted om natten, havde jeg haft en 14 timers vagt, og meget imod reglerne var der et koldt glas hvidvin til nogle af os. Vi skulle møde tidligt næste morgen og fik den skøre idé at sove i Black Sabbaths, eller måske rettere Ozzy's, omklædningsrum om natten. Det må man heller ikke, og jeg har heller aldrig hørt om det siden.

Men første vagt bag en grill på en festival skal vel også være noget særligt – ikke?

Den anden gang, jeg lavede mad for Black Sabbath, var der andre boller på suppen. Nu var det ikke kun Ozzy, der satte agendaen, nu var de et rigtigt band og havde alle deres at skulle have sagt.

Og så kom bestillingerne: Næsten ikke noget til Ozzy, Fisk til Tony og – hold nu fast – VEGAN til Geezer og Bill. Vegan?!

Her har det sorteste orkester i verden, grundlæggerne af rock satanisme, et ry som får en til at tænke at de spiser børn til morgenmad eller i det mindste råt kød. Og så er to af dem – veganere.

Vi var ikke forberedte på det, men gik selvfølgelig straks i gang med at lave noget god mad, og det lykkedes faktisk!