Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

307

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Et eksempel på fremragende systemkritisk journalistik

Gratis

Del indlæg

Desværre er eksemplet ikke fra Danmark, hvor den slags er en sjældenhed.

I stedet skal vi helt til USA, nærmere bestemt Chicago.

Historien kort:

Bystyret i Chicago beslutter sig for at bruge en masse penge på kameraovervågning ved lyskryds. Man sætter kameraer op for millioner og bruger meget arbejdstid på at overvåge trafikkanterne.

For at retfærdiggøre de store ekstra-udgifter, som pålægges borgerne i byen gennem skatter og afgifter, laver bystyret en "videnskabelig" undersøgelse, som viser, at kameraerne forhindrer ulykker.

De fleste steder ville historien være endt her.

Medierne ville have skrevet rosende historier om de fantastiske politikere, som nu havde reddet en masse menneskeliv ved at hænge kameraer op på skatteborgernes regning.

Det er den måde, tingene fungerer på i Danmark.

DR og mange andre medier bakker stort set altid op om tiltag som koster skatteyderne penge og giver politikerne mere magt over borgerne.

Heldigvis havde journalisterne på Chicago Tribune den skeptiske og kritiske sans i behold. I stedet for at viderekolportere bystyrets pressemeddelelse, satte man sig for at undersøge sagen til bunds.

Her skal det bemærkes, at det ikke er nok med skepsis og vilje. Man skal også have ressourcerne til at følge sin skepsis op med benarbejde og research.

Også det havde Chicago Tribune.

Så man hyrede simpelthen et par forskere og ingeniører til at lave en mere komplet undersøgelse af kameraernes effekter på trafiksikkerheden, end den bystyret fremturede med.

Undersøgelsen fandt rigtigt nok et faldende antal kollisioner ude i selve krydset. Men til gengæld steg antallet af kollisioner op til krydset meget betydeligt.

Og det viste sig så faktisk at det samlede antal ulykker ikke faldt, men var stigende efter de mange kameraer var sat op. Ifølge studiet blandt andet fordi folk har en tendens til at bremse kraftigt op, når de ser kameraerne.

Under alle omstændigheder var de mange kameraers betydning for trafiksikkerheden ikke ingenlunde så entydig positiv, som bystyret fremstillede det i sine egne undersøgelser.

Det her er et skoleeksempel på god journalistik.

Det handler om ikke ukritisk at tage myndighedernes udlægning af politiske tiltag for gode varer. Heller ikke selvom myndighederne kan præsentere "forskning" (læs: spin), som tilsyneladende understøtter deres beslutninger.

Det er også ressourcekrævende journalistik.

Og det er journalistik som skaber respekt om det journalistiske fag.

Og faktisk nåede historien de store nationale medier i USA, selvom det jo egentligt var en lokalhistorie fra Chicago.

Den slags journalistik vil jeg gerne lave.

Men det kræver at jeg har jeres opbakning. Så bliv abonnent. Jo flere abonnenter, jo mere kritisk journalistik kommer I til at se på Folkets Avis.


Lidt mere om sagen fra Chicago:

http://www.chicagotribune.com/ct-red-light-camera-safety-met-20141219-story.html

http://www.chicagotribune.com/chi-red-light-cameras-safety-study-20141218-htmlstory.html

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS.DK og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.

Del eller citer ved at kopiere linket her

Seneste ændring: 

11/12/2019 - 14:08

10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem eller sponsor her

FOLKETS

Del eller citer med linket her

MediaCreeper