Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Filminstitut på første klasse: Millionlønninger og penthouselejligheder

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Filminstitut på første klasse: Millionlønninger og penthouselejligheder

Skrevet af Lars Bjørknæs

- Yde økonomisk støtte til manuskriptudarbejdelse, udvikling, produktion, lancering og forevisning af danske film og at sikre distribution af danske film.

Sådan præsenterer Det Danske Filminstitut på sin hjemmeside nogle af de hovedopgaver, som det statslige filminstitut er sat i verden for at løse.

Samtidig slår instituttet fast, at det har 138 ansatte – og operer fra adresser både i det indre København og Glostrup. En organisation som det i 2014, der er seneste offentliggjorte regnskabsår, kostede 122 millioner kroner at drive, ud af et samlet budget på 460,4 millioner kroner.

Hvad Filminstituttet dog ikke oplyser er, hvad der gemmer sig bag driftsbudgettet på 122 millioner kroner.

Men det fremgår tydeligt af aktindsigter, som Folkets.dk er kommet i besiddelse af i samarbejde med Journalista.dk. Aktindsigter der blandt andet fastslår, at de mange ansatte modtager en særdeles god løn – og at de gerne tager på spændende og dyre rejser til ind- og udland.

 

Direktør med løn på over 1.6 millioner kroner

Ifølge de fremsendte aktindsigter, tjente filminstituttets administrerende direktør, Henrik Bo Nielsen 1.672.360,71 kroner i 2015. Eller hvad der svarer til, at han modtog omkring 400.000 kroner mere end den siddende statsminister.

Henrik Bo Nielsen er dog langt fra den eneste hos Det Danske Filminstitut, som har sikret sig en fornuftig hyre. Sidste år havde instituttets vicedirektør, Claus Ladegaard, således en lønseddel, der samlet viste 1.074.096 kroner.

Begge var med til at repræsentere instituttet, da det også i 2015 deltog på Folkemødet. Et besøg der kostede skatteyderne 83.980,95 kroner, hvilket gav luft i budgettet til, at en lang række andre medarbejdere også kunne komme med til årets politiske festival på Bornholm.

Her kunne de eksempelvis hjælpe til, da instituttet oprettede en lille biograf, hvilket en stor del af det samlede budget gik til.

 

Lejlighed med kæmpeterrasse og store fester i udlandet

Også når turen går til udlandet, finder Det Danske Filminstitut gerne repræsentationskontoen frem.

Først og fremmest under filmfestivalerne i Cannes og Berlin, hvor man fast afholder festen ”Meet the Danes”. Den har deltagelse af 400 gæster, hvilket har kostet skatteyderne helt op til 150.000 kroner per gang.

Samtidig får skatteyderne også lov til at betale endnu større beløb for, at flere af instituttets medarbejdere kan bo i en penthouselejlighed under Cannes-festivalen.

Overfor Folkets.dk afviser instituttets administrerende direktør, Henrik Bo Nielsen, dog, at der er tale om unødvendigt store omkostninger :

- Overnatningspriser i Cannes under festivalen er skruet op til et absurd niveau, men vi afsøger hvert år alternativer ligesom vi med mellemrum drøfter niveauet med Rigsrevisionen. Der er ikke tale om overforbrug, men det afspejler franske udlejere og hotelfolks dygtighed i at flå festivalens gæster.

Organisationer: 
Del Filminstitut på første klasse: Millionlønninger og penthouselejligheder