Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Intensivt landbrug giver plads til naturen

Skrevet af Lennart Kiil

Det var godt nok en provokerende overskrift hva'?

Men der er ganske meget sandhed i den – med visse forbehold. Så læs trygt videre:

Over de sidste 100 år er befolkningen i Europa blevet væsentligt større. Men i samme periode er kontinentet blevet grønnere. Det beretter blandt andre Washington Post.

Og det skyldes ganske enkelt moderne, intensivt landbrug. Det vi også kalder 'konventionelt landbrug'.

Fordi konventionelt landbrug med kunstgødning og sprøjtemidler er så effektivt, kan man i dag udlægge større arealer til fri natur, end man kunne tidligere.

I gamle dage - inden de moderne dyrkningsmetoder slog igennem - var udbyttet så lavt, at næsten al jord skulle dyrkes før man kunne brødføde en befolkning, som endda på det tidspunkt var mindre end den, vi kender i dag.

Det, vi kalder økologi og som for mange er blevet noget nær en religion, er et tilbageskridt til landbruget før det blev intensivt og effektivt.

Og hvis landbrugsproduktion omlægges til økologisk produktion, så falder udbyttet igen og mere jord må inddrages til dyrkning. Det går ud over den frie natur.

Dette er kendsgerninger. Resten over overtro.

Det betyder ikke, at økologi ikke kan have fordele meget lokalt. Det kan økologi godt.

Men ser vi tingene i et lidt større perspektiv - og det er nu engang gaske praktisk når beslutningerne på området vedrører hele lande og i visse tilfælde hele kontinenter - så er kvonventionelt landbrug økologisk landbrug langt overlegent.

At naturen får mere plads og vi får flere grønne skove er en positiv afledt effekt af fremskridt i landbrug, brændsler og materialeteknologi.

Nogle "bivirkninger" ved øget velstand er altså særdeles positive.

I samme periode er menneskets tilværelse blevet betydeligt renere og vi lever længere og mere komfortabelt.

Alt dette skylder vi ikke politikerne tak for. Ikke en tøddel.

Det er landmænds hårde arbejde, ingeniører som har udviklet nye maskiner og materialer. Der ligger fremdriften og udviklingen i et samfund.

Ude i det virkelige liv. Ikke på Christiansborg eller blandt klynkende miljøorganisationer.

Du kan se et mere detaljeret kort over forandringerne her.

På Folkets.dk møder du hverken betalingsmur eller bannerannoncer, faktisk er det ikke et kommercielt projekt - men det betyder ikke at ejeren kan leve af kærlighed og kildevand.

Giv månedligt bidrag eller engangsbeløb til Folkets.dk - så støtter du alle de frie medier på platformen.

Du kan støtte ejer og redaktør gennem formularen eller på Mobilepay 40261872