Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Kyklop-syndromet!

Skrevet af Lars Rex Mundi

Jeg så filmen ”Odysseus” for nylig, en gammel klassiske fra 70eren.  I den møder Odysseus mytevæsnet Kyklopen. Dette væsen bor på en ø med sine får som Kyklopen også lever af. Ud over at det har nogle af de samme kendte træk som en kæmpe har, har dette væsen desuden kun et øje. Dette møde som Odysseus gør med denne kyklop kommer til at koste nogle af hans mænd livet da de bliver ædet af væsnet. Der er en del man kan lære af disse gammle historier når man tænker lidt over dem og denne historie er ingen undtagelse, for den er faktisk temmelig berigende hvis man vælger at kigge på den nærmere. 

Igen kan man lære noget af fortiden og dens mange berigende historier som er i myterne. Hvis man tager et kig på de mange forskellige mytefortællinger, så er historien om Kyklopen jo heller ikke nogen undtagelse. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i dette væsen i denne tolkning og her kommer min opfattelse af hvad kyklopen er og her er min udlægning omkring det jeg vil kalde ”kyklop-syndromet”. Dette begreb kan faktisk tilknyttes nogle af de menneskelig aspekter man kan møde her i livet og ja, du har sikkert mødt dem uden helt at være klar over det. Alle mennesker, både mænd og kvinder, møder personer som syntes kun at kunne se verden fra en enkel synsvinkel. Hvis andre tillader sig at have andre holdninger end Kyklopens, vælger mennesker af denne slags at angribe uden nåde og vil forsøge at vinde diskussionen på alle måder, hvad det så end måtte koste i den sammenhæng.

I historien om Kyklopen bor dette væsen på sin egen ø og har en del får som det passer på og spiser når den bliver sulten.  Faktisk kunne man se det lidt som en person der lever i sin egen verdensopfattelse, og som ikke ønsker at bliver forstyrret af andres opfattelser af hvordan tingen er. Denne person har også nogle venner og veninder som deler de samme livsopfattelser med og derfor fremstår det oftest som skuldre klap til hinanden over hvordan livet skal leves og opfattes. Når en anden person, som ikke deler de samme holdninger, kommer ind i denne Kyklops liv og skaber røre og måske udfordrer Kyklopens værdier, vælger denne at symbolskt æde sin modstander og vil ikke stoppe før den anden person er helt ”ædt”.

I en sådan persons verdensopfattelse, syntes livsopfattelsen som oftest at være meget sort og hvid. Bestemte ting er forbundet med noget negativt og andre ting med godhed. Sådanne fordomme vil og skal der ikke røres ved og helst skal det hele fortsætte som det hele tiden har været. Oftest er denne type af person meget ensporet i sin opfattelse af verden og tingene kan  ikke være på andre måder. Faktisk findes der også grupper som har denne opfattelse af livet og hvis de oplever at deres syn på livet ikke bliver opfattet på den samme måde, vælger de ”at æde” deres modstandere.

Så nu ved du hvad jeg opfatter som en Kyklop og nu ved du hvad ”kyklop syndromet” er og du vil sikkert løbe på denne mennesketype, som på så mange måder helst skal undgås og der skal ikke bruges for meget tid på dem.  Ikke så meget fordi man måske ikke magter at sætte sig ind i deres perspektiv eller at man ikke magter at forstår deres synspunkter, men mere fordi at omfavne deres værdier vil i sidste ende vise sig at være for omkostningsfuldt for dig.  For, ja, du kommer sikkert til at bruge en masse energi og tid på dem som du var bedre tjent med at bruge på dem du holder af og de oplevelser du mest af alt nyder her i livet.