Gå til hovedindhold

Kommunalt udvalg rejser til Grønland for at lære om økonomistyring i det offentlige

Byrådsmedlemmerne står i disse år i kø, når lejligheden byder sig. Også når det drejer sig om at søge inspiration på eksotiske destinationer, som langt fra er kendt for god sagsbehandling.

- Afdækningen kommer til at omfatte en gennemgang af de enkelte sager, der er cirka 60. Samtidig vil det blive vurderet, om kontrolprocedurerne i kommunen skal strammes op for at sikre, at tilsvarende fejl ikke opstår fremadrettet.

Sådan lød det fra Michael Mikkelsen, chefkonsulent hos Kommune Kujalleq, overfor den grønlandske avis AG, da han på vegne af sin arbejdsgiver skulle forklare, hvorfor den havde udbetalt 400.000 kroner for meget i studiestøtte.

Dermed tilsluttede Kommune Kujalleq, hvis største by er Qaqortoq med lidt over 3.000 indbyggere placeret på den grønlandske sydkyst, sig andre grønlandske kommuner, som også har haft rod med økonomistyringen.

Mest omtalt Kommuneqarfik Sermersooq, som over en længere periode udbetalte løn til medarbejdere, selv om de ikke længere var ansat i kommunen med hovedsæde i Nuuk.

Med så åbenlyse udfordringer indenfor økonomistyring, skulle man umiddelbart tro, at det ville afskrække danske politikere og embedsmænd fra at tage på studietur til de grønlandske kommuner. Men ifølge aktindsigter i Folkets Avis' besiddelse, har dette dog langt fra været tilfældet.

Økonomiudvalg til Qaqortoq for at indhente inspiration

Blandt kommunerne som har lagt vejen forbi Qaqortoq, har været Roskilde Kommune. Både i 2011 og 2014 tog lokalpolitikere med medrejsende embedsmænd fra domkirkebyen, på besøg i det sydgrønlandske.

Delegationen bestod af kommunens økonomiudvalg, der således besøgte en af de grønlandske forvaltninger, som har haft størst problemer med at holde styr på kredit og debit.

Da Roskilde Kommunes økonomiudvalg i 2011 tog på besøg i Qaqortoq, kostede det ifølge de udleverede aktindsigter skatteyderne 94.180,60 kroner.

Hertil kom ophold og bespisning, som blev betalt af den grønlandske venskabskommune. Dette inkluderede blandt andet to officielle middage og en frokost, ligesom grønlænderne også betalte hovedparten af regningen, da sjællænderne besøgte en række sydgrønlandske byer og bygder.

Ifølge Michael Dahl Nielsen, Kommunikations- og pressechef i Roskilde Kommune, er det dog helt naturligt, at kommunen tager på ture til eksempelvis Grønland. Til Folkets Avis udtaler han:

- Økonomiudvalget besøger Nanortalik én gang per byrådsperiode. De gensidige besøg sker for at pejle venskabelige relationer mellem vores byer, der har været venskabsbyer siden 1966.

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system