Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Sverige vedtager omstridt "dildo-lov"

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Sverige vedtager omstridt "dildo-lov"

Skrevet af Lennart Kiil

Den længe ventede lov om Reel Ligestilling i Soveværelset er endelig vedtaget i Sverige. Loven indebærer, at alle svenske par skal have en strap-on dildo. De svenske politikere håber dermed endegyldigt at få has på de sidste rester af sexisme i et af verdens mest ligestillede lande.

I forbindelse med vedtagelsen af loven, der i folkemunde kaldes Dildo-loven, udtaler en kilde fra den svenske Rigsdag, "I Sverige bruger vi rigtigt mange penge på ligestilling, men på trods af massiv propaganda rettet med vores medborgere i alle aldre, kan vi konstatere, at ligestillingen ikke er trængt rigtigt ind - men det regner vi med, den gør nu."

I løbet af ugen modtager de første heteroseksuelle par en pakke fra den svenske stat, der indeholder en strap-on dildo og en lille manual, der også forklarer de politiske principper bag loven. Manualen opfordrer til, at "man skiftes for ligestillingens skyld", at man bruger "rigeligt med smør", men at det til gengæld ikke er nødvendigt at bruge kondom, når det er kvindens tur til at trænge ind i manden.

Et skridt i den rigtige retning

En række feministiske organisationer i Sverige bifalder det nye udspil fra regeringens side, men de mener dog slet ikke tiltaget er radikalt nok. Det er for lidt og for sent, mener mange af landets toneangivende kvindesagsforkæmpere.

Forkvinden for FIS (Feminisitsk Initiativ Sverige) forklarer således, "Loven om Reel Ligestilling er en udmærket begyndelse, men den fungerer på et alt for overfladisk niveau. Uligestillingen i Soveværelset stikker langt dybere end en strap-on dildo kan nå."

Forskellige feministiske organisationer arbejder sammen om en mere radikal form for ligestilling, hvor man undersøger mulighederne for at ændre i menneskets arvemasse, sådan at de to køn permanent forenes til et. "I et hermaforditisk samfund er der ingen kønsdiskrimination," slutter forkvinden for FIS af.

Dildo-loven møder modstand

De fleste svenske storbymænd har taget pænt imod den nye lov om Reel Ligestilling i Soveværelset, selvom der har været enkelte klager over dildoens størrelse. Den er ikke stor nok, mener mange.

Desværre bor der på landet i Sverige en del reaktionære mænd, der har problemer med at tilpasse sig de nye tider. En kraftigt bygget bondemand, der foretrækker at være anynom, tilstår over for Folkets Avis sin ulyst ved den svenske stats seneste tiltag på vejen mod den absolutte ligestilling:

"Jeg synes efterhånden, staten trænger ind på områder, den burde holde sig fra." Han tøver lidt og tilføjer så, "og det irriterer mig, at de absolut skulle skrive på dildoen, at den er 'Lavet i Kina og tilhører den svenske stat' - man føler sig nærmest taget i røven for sine egne skattepenge."

De få indvendinger vækker dog ikke bekymring hos landets ligestillingseksperter. En kønsforsker fra Uppsale Universitet forsikrer, "både femininitet og maskulinitet er plastiske størrelser - det handler om at åbne sig og give plads til forandringer, så glider det hele meget lettere."

Danske eksperter misundelige

Danske politikere og eksperter er ved at falde over hinanden i lovprisninger af det svenske tiltag. Nok engang viser Sverige sig som foregangsland på ligestillingsområdet, lyder det nærmest i kor. Meningsmålinger fra Danmark tyder imidlertid på, at befolkningen ikke ønsker en dildo-lov i Danmark. Over 80 procent mener, at det er en 'dårlig' eller 'meget dårlig' idé.

Disse tal undrer og ærgrer en kønsforsker fra RUC: "Danskerne er frygteligt tillukkede og småborgerlige - desuden tror jeg ikke, man skal lægge for meget i den slags meningsmålinger. I virkeligheden trænger danskerne netop til en Dildo-lov, ja, de ønsker den ligefrem - de ved det bare ikke selv endnu."

Forskeren forklarer, at mænd i dag i virkeligheden ikke ved, hvad de gerne vil have. "Man kan sige, at mænd lider af en slags anakronistisk falsk bevidsthed om, hvad det vil sige at være mand. Desuden er der gruppepres, og mænd, der bliver taget bagi af deres koner, risikerer drillerier fra andre mænd på arbejdspladsen og i bestyrelseslokalet."

Pludselig lyser forskeren op og tilføjer med et selvtilfredst smil, "derfor er det vigtigt at staten går ind og gør en lov gældende for alle - hvis alle mænd får den af konen, er der ingen problemer." Han slutter af med en appel til politikerne, "de har forældede og begrænsende stereotyper - om manden som den der penetrerer og kvinden som den der bliver penetreret - forsvinder ikke af sig selv!"

Politikere tager temperaturen først

På trods af forskere og eksperters utvetydige opbakning til udviklingen i Sverige, tøver den danske regeringen med danske dildo-love. Regeringen har allerede måttet bakke ud af flere ambitiøse ligestillingstiltag, og man frygter endnu en afvisning fra folkedybet.

"Vi skal huske på, at danskerne har en anden mentalitet end svenskerne. Danskerne er mere trodsige - de tror ofte, de selv ved, hvad der er bedst for dem," siger en talsmand fra regeringen. Han vil dog ikke afvise en særlig model tilpasset de danske mænd og kvinder, der er stadigt mere skeptiske overfor statens mange forsøg på at trænge ind i privatsfæren.

"I Danmark er det nødvendigt at liste den langsomt ind, så folk ikke opdager, hvad der foregår," forklarer en forsker i forholdet mellem stat og individ om udsigterne til en lov for Reel Ligestilling i Soveværelset i Danmark. Han minder også om, at frivillighed er alfa og omega i spørgsmål om sex.

Den tilbageholdenhed afvises dog af en talskvinde fra Femfo. "En matematiker fra vores ekspertdatabase har regnet ud, at vi først i år 2622 vil have 40 procent kvinder med strap-ons i de danske soveværelser, hvis den nuværende 'frivillige' udvikling fortsætter".

Femfo har nu på skatteydernes regning igangsat en oplysningskampagne om de transformative og transgressive lyksaligheder ved strap-on sex. Også sundhedsmyndigheder peger på, at det skulle være forebyggende for problemer med prostata at blive stimuleret jævnligt. Så det kan slet ikke udelukkes, at også danske mænd må ned at bide i puden i ligestillingens hellige navn.

Ikke godt nok siger Enhedslistens queer udvalg

Den svenske lov vækker generelt misundelse blandt de danske politikere og også i enhedslisten folketingsgruppe, hvor en af de mandlige medlemmer bemærker, "vi mænd i gruppen er jo halvgamle efterhånden, men vi har en masse friske unge kvinder, der måske kan tage over - nu vi selv er blevet lidt slappe".

Enhedslistens kvinder er dog ikke selv helt tilfredse. "Det er en ok start. Sverige har sat en vigtig udvikling i gang - men den svenske model har for mange begrænsninger. Dildoer løser for eksempel ikke problemet med, at kvinder ikke kan stå op og tisse," udtaler en kvinde fra Enhedslistens queer-udvalg.

"Skal vi have en løsning i Danmark, foreslår vi derfor en model med en lille ledning indeni, så kvinder kan tisse som mænd - det er der den virkelige magt ligger", udtaler et ungt medlem af Enhedslisten, der længe har forsøgt at sætte fokus på det urimelige i, at mænd kan stå op og tisse, når kvinder ikke kan.

Del Sverige vedtager omstridt "dildo-lov"