Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Skilsmissens fordele

Skrevet af Thomas Gyldborg

Jeg hører oftest folk i den offentlige debat tale om alle de forfærdelige ting de oplever ved en skilsmisse. Hvordan nogle forældre bruger deres børn som våben og hvordan andre udbytter den tidligere ægtefælle og/eller staten for alle de værdier, de kan komme til. Jeg hører om børn der kommer i klemme og klarer sig dårligt i skolen og om forældre, der enten ikke ser deres børn, eller forældre der går nedenom og hjem, fordi de pludselig står alene med det hele.

Da min eks-kone ville skilles i starten af juni sidste år, tænkte jeg (og så vidt gjorde hun også), at sådan en fortælling ville vi ikke have. Vi lavede en nem og smertefri bodeling og nogle vilkår for hvor ofte vi hver især skulle have børn. Skilsmissen gik også hurtigt igennem (3. august). Der har selvfølgelig været nogle kurrer på tråden hist og her, men da vi begge har haft børnenes tarv for øje, er vores problemer hurtigt blevet løst. Jeg er begyndt at fokusere på fordelene ved skilsmissen. Der er fordele for mig selv og der er fordele for børnene. Jeg kan og vil ikke svare for min eks-kone. Det skal hun selv have lov til, såfremt hun får behov for en replik til dette indlæg.

Den mest umiddelbare fordel er selvfølgelig, at jeg ved hvornår jeg har børn og hvornår jeg ikke har børn. Jeg kan derfor planlægge ting jeg vil lave med børnene til de specifikke dage og der er oveni større sandsynlighed for at jeg får dem gjort, da det at udskyde bare gør, at det tager længere tid, end det gjorde før, for at muligheden kommer igen. Personligt har det også den fordel at jeg kan melde mig til de arrangementer og events som jeg lyster, hvis jeg kan se, at jeg ikke har børnene. Min kalender er dog ikke fyldt op hver dag alligevel, hvilket fører mig til næste fordel.

Der er kommet mere fleksibilitet og nærvær. Da mit yngste barn (jeg har 4 drenge i alderen 3 til 10) blev syg for nylig og min eks skulle på arbejde, kunne jeg en enkelt dag godt træde til og hjælpe. Samtidig med fik jeg jo min søn alene i noget tid, så vi fik det mere nærvær. Jeg har andre gange også haft børnene en enkelt dag selvom jeg officielt ikke var forpligtet, men fordi jeg gerne vil bruge den mulighed der ligger for at have børnene alene på tomandshånd ind i mellem. Jeg kan også hjælpe til med skole og institutionsforpligtigelser og tage en samtale eller følge et barn til tandlæge. Alt dette uden at det går specielt meget ud over mig og de andre børn.

Min ekskone har fået sig en kæreste, der hjælper hende meget og jeg har et stort netværk, der står klar til at træde til for at hjælpe mig. Derved er vi blevet mange flere til at tage sig af børnene. Det giver os som forældre noget mere luft og de skærmydsler som ledte til skilsmissen er ikke aktuelle.

Dette er de første og umiddelbare positive konsekvenser ved min skilsmisse når jeg tænker på mig selv og mine børn. Jeg vil prøve at bemærke om der er andre fordele efterhånden som skilsmissen bliver mere og mere fjern.