Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Hvem skal bryde den sociale arv, og hvis ansvar er det?

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Hvem skal bryde den sociale arv, og hvis ansvar er det?

Skrevet af Kim Voigt Juhlin

I dag kan man hos DR høre historien om, at det er blevet sværere at bryde den sociale arv. Medicinen der skal hjælpe på det, hedder mere uddannelse – og det kan da sikkert være en rigtig god idé.

Men hvem har ansvaret for, at den enkelte så bliver uddannet? Jeg skriver med vilje ikke, at den enkelte ”får” en uddannelse, idet denne sprogbrug, som har bredt sig, giver det indtryk, at en uddannelse bare er noget, man bare får.

Men uddannelse får man ikke – uddannelse tager man! Netop man tager – altså man arbejder for at blive uddannet. Og netop her ligger måske problemets rod – måske er der flere unge, der ikke gider/kan/vil tage en uddannelse?

Eller måske skyldes den statistiske ændring en ændring i sammensætningen af vores befolkning. Måske er der flere med udenlandsk baggrund, der ikke får taget en uddannelse?

Uanset hvem og hvad ens forældre er – så har man som individ et ansvar for sin egen læring og udvikling. Måske skylder vi også at gøre det klart, at man uden vilje og en uddannelse af en eller andet art ikke kan forvente, at samfundet (vi andre) bare spytter i bøssen.

Når det er sagt, så er der rigtig mange forældre, der skal tage sig voldsoms sammen og lære deres børn helt basale regler for samvær med andre.

Dette udtrykkes faktisk meget klart på DR´s hjemmeside, hvor Anders Holm, der er professor på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og forsker i social arv, citeres for følgende i forbindelse med skoler og daginstitutioners rolle:

”Jo tidligere, vi får fat i dem, des bedre. Allerede i vuggestuen og børnehaven er det en god ide at påvirke børnene, så de lærer at sidde stille, vente på det bliver deres tur, opføre sig ordentligt, høre efter. Så bliver de mere modtagelige for læring, og det er vigtigt for dem senere i livet”.

Det er rigtig godt sagt, bortset fra at forældre ikke er nævnt i denne sammenhæng. Vi er som forældre nødt til at lære vores børn, at uanset vi anser dem som fuldstændig fantastiske, så er der helt grundlæggende regler for social adfærd, som beskrevet ovenfor, ganske som det er en demokratisk pligt at forsørge sig selv, såfremt man overhovedet på nogen måde kan.

Del Hvem skal bryde den sociale arv, og hvis ansvar er det?