Kun medlemmer

FOLKETS er en dansk medieplatform der huser udgivelser som avisen Folkets Avis, Magasinet Identitet, Rævekagen, Mediemøllen og mange, mange flere.

I modsætning til de etablerede medier modtager FOLKETS intet tilskud fra staten. Hvis platformen - og de medier som den huser! - skal overleve, så skal læserne betale.

Vi mangler

299

medlemmer mere,
så kører det rundt :)

Bliv medlem

Primære faneblade

Hvem skal bryde den sociale arv, og hvis ansvar er det?

Debatindlæg

Gratis

Del indlæg

I dag kan man hos DR høre historien om, at det er blevet sværere at bryde den sociale arv. Medicinen der skal hjælpe på det, hedder mere uddannelse – og det kan da sikkert være en rigtig god idé.

Men hvem har ansvaret for, at den enkelte så bliver uddannet? Jeg skriver med vilje ikke, at den enkelte ”får” en uddannelse, idet denne sprogbrug, som har bredt sig, giver det indtryk, at en uddannelse bare er noget, man bare får.

Men uddannelse får man ikke – uddannelse tager man! Netop man tager – altså man arbejder for at blive uddannet. Og netop her ligger måske problemets rod – måske er der flere unge, der ikke gider/kan/vil tage en uddannelse?

Eller måske skyldes den statistiske ændring en ændring i sammensætningen af vores befolkning. Måske er der flere med udenlandsk baggrund, der ikke får taget en uddannelse?

Uanset hvem og hvad ens forældre er – så har man som individ et ansvar for sin egen læring og udvikling. Måske skylder vi også at gøre det klart, at man uden vilje og en uddannelse af en eller andet art ikke kan forvente, at samfundet (vi andre) bare spytter i bøssen.

Når det er sagt, så er der rigtig mange forældre, der skal tage sig voldsoms sammen og lære deres børn helt basale regler for samvær med andre.

Dette udtrykkes faktisk meget klart på DR´s hjemmeside, hvor Anders Holm, der er professor på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og forsker i social arv, citeres for følgende i forbindelse med skoler og daginstitutioners rolle:

”Jo tidligere, vi får fat i dem, des bedre. Allerede i vuggestuen og børnehaven er det en god ide at påvirke børnene, så de lærer at sidde stille, vente på det bliver deres tur, opføre sig ordentligt, høre efter. Så bliver de mere modtagelige for læring, og det er vigtigt for dem senere i livet”.

Det er rigtig godt sagt, bortset fra at forældre ikke er nævnt i denne sammenhæng. Vi er som forældre nødt til at lære vores børn, at uanset vi anser dem som fuldstændig fantastiske, så er der helt grundlæggende regler for social adfærd, som beskrevet ovenfor, ganske som det er en demokratisk pligt at forsørge sig selv, såfremt man overhovedet på nogen måde kan.

Seneste ændring: 
19/12/2019 - 19:10

Del eller citer ved at kopiere linket her

10 sekunder, tak

Vi lægger ikke debatindlæg bag betalingsmur.

For budskabet skal ud til alle.

Men det koster at redigere og bringe debatindlæg.

Bak op om det frie ord og den åbne debat.

Bliv medlem
eller sponsor

Del eller citer med linket her

MediaCreeper