Det her er ikke en betalingsmur

Når du scroller ned, kan du frit læse Rend mig i jeres krigslege

Ovenikøbet uden forstyrrende bannerannoncer

Men hvad lever Folkets Avis så af? Bidrag fra sådan nogle som dig

Værn om pressefrihed og folkestyre Støt Folkets Avis

Rend mig i jeres krigslege

Lad os nu bruge pengene på at gøre verden til et bedre sted i stedet for at tro at vi kan bombe os ud af problemerne.

Det meste af folketinget (undtagen den yderste venstrefløj) stemte forleden for at deltage militært i kampen mod Islamisk stat. Normalt har vi mest hovedrysten til overs for partier som Alternativet og Enhedslisten. Her er vi dog enige med dem.

Verden har ikke brug for flere krige! Så enkelt er det.

En aktion mod islamisk stat er ikke en hit-and-run, der afgør det hele, hvorefter freden sænker sig. Selv hvis hele regimet falder, er der alt for mange i området, som ISIS i dag kontrollerer såvel som i nabolandene (godt eksemplificeret med lande som Iran, Saudi-Arabien og organisationer som Hamas, Boko Haram osv. osv. osv.) som har holdninger, der ikke ligger så vanvittigt langt fra ISIS.

Alt for mange steder i resten af verden finder man også sympatien. At bekæmpe de tanker, der ligger bag ISIS, er en langt større opgave, som ikke løses ved krig.

Erfaringerne fra Afghanistan og Irak er, at man ikke skal regne med at alternativet til et fascistisk styre automatisk bliver specielt meget bedre. Da Taleban blev jaget væk forsvandt islamisk fundamentalisme ikke fra Afghanistan, og som demokratisk stat har Irak stadig lang vej.

Der er heller ikke rigtig nogle ”gode” parter tilbage at støtte i Syrien. Islamisk Stat er fuldstændigt sindssyge. Men Assad er diktator og skyr ingen midler i kampen for at beholde magten. Den frie syriske hær er givetvis relativt moderate, men det med ”relativt” vil tiden vise, og de har ikke særlig meget indflydelse.

Erfaringerne fra Afghanistan og Irak er, at man ikke skal regne med at alternativet til et fascistisk styre automatisk bliver specielt meget bedre. Da Taleban blev jaget væk forsvandt islamisk fundamentalisme ikke fra Afghanistan, og som demokratisk stat har Irak stadig lang vej.

Derudover bliver Syriens fremtid bestemt af Assad og ISIS. Svækker vi den ene, så styrker vi den anden. Vi kan ikke træde ind på gode fredelige demokraters side – for de findes ikke i den konflikt. I kampen om herredømmet i Syrien er det et valg mellem pest eller kolera.

Europa står i disse dage overfor en historisk flygtningestrøm, som vi ikke har forstået at håndtere. Der er ikke langt mellem skandaler i håndtering af immigrationen og den ene skrækhistorie om immigranternes opførsel afløser den anden.

Middelhavet har udviklet sig til en massegrav for flygtninge og immigranter, som ikke klarer turen. En tragedie af ufattelige dimensioner.

Begynder vi at bombe, kan vi være sikre på én ting. Flere vil blive sendt på flugt og vil banke på vores dør. Og vores evner til at håndtere det står næppe for at stige tilsvarende. De problemer vi har opfattet som store hidtil, bliver større.

Og når vi i forvejen ikke forstår at integrere de sidste årtiers indvandring ordentligt, skal vi ikke forvente at det kommer til at gå lettere, når flere folk fra krigshærgede og fattige områder kommer hertil.

Det er dyrt at føre krig. Og de penge kan bruges bedre. Hjemme i Danmark står over vi overfor nedskæringer og besparelser. Alligevel vil man til at bruge penge på at smide bomber mod en fjern stat flere tusind kilometer væk? Når det er svært at skaffe penge til velfærd, hvordan kan det så være, at vi så skødeløst bevilger til militære operationer? Brug dog pengene herhjemme i stedet.

Vi har virkelig svært ved at se effekten i at sende kampfly mod ISIS. Hvis man bombede hele området tilbage til stenalderen ville det da have en vis afskrækkende effekt. Men det er heldigvis ikke niveauet i denne operation (det ville også være foragteligt, hvis det var, for det ville koste masser af uskyldige menneskeliv).

Når vi bomber får vi ikke folk til at tænke anderledes. Vi rammer ikke ekstremister, der ønsker vores samfunds undergang. Vi rammer heller ikke religiøse fanatikere og slet ikke deres tankegang. Tværtimod kan vi (be)vise at vi er i krig mod dem og vores egen kyniskhed bliver udstillet. Alt sammen kan styrke dem i stedet for at bekæmpe dem.

Bomber og soldater egner sig til krig mod fremmede magter. Ikke til at bekæmpe et ideologisk rædselsregime som Islamisk Stat. Dertil kræves helt andre midler.

Lad os lave en humanitær indsats. Lad os bygge skoler i flygtningelejrene i stedet for at sende flere flygtninge ind i køen. Lad os styrke de [...] demokratiske institutioner [..] missionsorganisationerne, de kristne organisationer eller pigeskolerne.

Vi tror ikke på dialog med ekstremister, men hvis vi vil svække ISIS og i øvrigt islamisk ekstremisme, må vi hjælpe med at bygge det samfund op, som vi gerne vil have dem til at bygge.

Lad os lave en humanitær indsats. Lad os bygge skoler i flygtningelejrene i stedet for at sende flere flygtninge ind i køen.Lad os styrke de institutioner, der har samme tilgang som vores egen. Det kan være de demokratiske institutioner, hvis der overhovedet er sådanne tilbage i Syrien. Det er missionsorganisationerne, de kristne organisationer eller pigeskolerne.

Islamisterne er mere bange for seksuel frihed og uddannede kvinder end de er for maskingeværer – hvorfor ikke gøre verden til et lidt bedre sted og investere i skoler og oplysning?!

Tanken går tilbage til krigen mod Irak i 2003. Vi fik at vide at alting blev godt og at vi løste problemet ved at fjerne Saddam. Men det gjorde vi ikke. Vi fjernede Saddam, men der opstod også en masse nye problemer i kølvandet på det.

Op ad ørkensandet opstod ikke et demokratisk og legitimt regime, som byggede deres samfund op i harmoni med naboerne. Hele tilgangen var forkert, og der var for mange i landet, som ville det anderledes end vi. Selv i dag er landet et inferno med alt for få lyspunkter.

Når vi i dag går ind i Syrien gentager vi – endnu engang – fejlen og det bør vi stoppe med inden vi ødelægger mere.

Rend mig Jeres krigslege!

Ingelise Bangsholdt og Morten J. Vesterager

Del Rend mig i jeres krigslege