Gå til hovedindhold

GreenCard ordningen stopper vækst - vi sender de forkerte ud af landet!

Er det på tide vi får set på den danske GreenCard ordning?

 

Leather Projects har forsøgt sig med at få en saddelmager til København i deres butik. Jeppe Dencker indehaver af Leather Projects forsøgte at få en uddannet saddelmager med speciale i lædervarer, som de producerer, til at tage de mange ordrer, de får ind af døren.

Nu må de sige nej til flere kunder, fordi det ikke er muligt at behandle alle ordrene for Jeppe alene. Uddannelsen mangler i dag i Danmark, derfor søger han rundt omkring i Europa, men når franskmændene er uddannede, er de på kontrakt med den virksomhed, der har betalt for uddannelsen.

Efter mange forsøg og dialoger med kommunen måtte de droppe at få en ekstra medarbejder ind og kunderne må i stedet vente på deres produkter. Jeppe kunne hvis det var muligt udvide butikken, men fordi Danmark ikke har en velorganiseret GreenCard ordning, kan man ikke få den fornødne arbejdskraft til landet.

I 2015 forsøgte de at få fornyet et working holiday visa, der strækker sig over 12 måneder, men det kan altså ikke fornys. Efter 15.000 kr. brugt på dette forsøg måtte Leather Projects opgive.

Hvis man skal have gang i økonomien i et land, så bør man enten uddanne disse mennesker her i landet, eller man skal sørge for at folk, der har uddannelsen i udlandet kan blive her.
 

Hos de danske immigrationsmyndigheder sagde de også, at det ikke helt gav mening, derfor forsøgte de også at få det til at blive til virkelighed, men måtte sande, at man ikke kunne bøje paragrafferne nok, så Japaneren måtte tage hjem igen efter de 12 måneder, han måtte være her.

Af Steffen Kirkegaard, BA innovation and entrepreneurship